Основан огранак у Лопарама: Веза матице и дијаспоре важна за опстанак Срба

Удружењe матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ одржало је 19. новембра 2019. године у Лопарама иницијативну седницу за оснивање огранка овог удружења у Републици Српској. Поред предсjедника удружења “Корени“ Стојана Стевановића, предсjедника Иницијативног одбора “Корени“ Милана Гутића, састанку су присуствовали државни секретар Министарства спољних послова Владе Србије Немања Стевановић, државни секретар у Министарству за заштиту животне средине Владе Србије Бранислав Блажић и начелник општине Лопаре Радо Савић.

Представници удружења “Корени“ активно раде на омасовљавању чланова и оснивању регионалних одбора како у Републици Србији тако и у Републици Српској. Према ријечима предсједника удружења Стојана Стевановића, који живи и ради у Швајцарској, мисија удружења је да споји матицу и дијаспору. Изразио је очекивања да ће успјети у томе, а посебно чему се тежи су улагања дијаспоре у матицу.

Предсједник Иницијативног одбора “Корени“ Милан Гутић истакао је да удружење чине три стуба, а то су матица, дијаспора и Србија у региону и пријатељи Србије. Према ријечима Гутића, потребно је историјски сагледати однос матице и дијаспоре и да им је заједничко то што увек неки неријешени односи у матици праве дијаспору.

Задовољство присуством сједници у Лопарама изразио је и државни секретар у Влади Србије Немања Стевановић и указао на значај сарадње матице са дијаспором из угла историјских процеса. Наиме, према ријечима Стевановића, српска нација је што због историјских процеса што због економских разлога у 20. веку постала нација изразите дијаспоре. Српска дијаспора има врхунске стручњаке широм свијета у науци, култури, умјетности и у другим областима живота и рада. Поред наведеног, у Србији је у протеклој години било 2,3 милијарде девизних дознака из дијаспоре што све говори о бројности наших људи у дијаспори.

Државни секретар у Министарству за заштиту животне средине у Влади Србије Бранислав Блажић истакао је да је грађење мостова према дијаспори будућност опстанка српског народа са обје стране Дрине. Према његовим речима, Срби су расејан народ, одлив мозгова је све већи, док смањени наталит представља највећи ударац Србији. Због тога, грађење мостова према дијаспори је будућност не само развоја него и опстанка српског народа. Знање, искуство и инвестициони, стручни, научни потенцијал које имамо у дијаспори неопходни су нам како би одржали корак са развијеним свијетом.

Начелник општине Лопаре Радо Савић пренио је позитивна искуства сарадње Лопара са мајевачком дијаспором која је произвела бројне пројекте који су побољшали квалитет живота становника мајевачког краја. Савић је истакао да сарадња траје годинама, да су отворени привредни субјекти и радна мјеста. Значајна су улагања дијаспоре у завичај, изграђени су базени, стамбене зграде, улаже се у пољопривреду. И то није све, постоје нове идеје о пројектима људи из дијаспоре у општини Лопаре.

 

                                                                                                          Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар