АКТУЕЛНО:

Божановићи: Генерал Младић остаће јунак, каква год пресуда буде донесена

За родбину и мјештане његовог родног села Божановићи код Калиновика, генерал Ратко Младић остаће јунак, каква год пресуда буде донесена. Иако је, кажу, Хашки суд до сада показао да није праведан према српским жртвама и оптуженицима, у Божановићима се, ипак, надају ослобођајућој пресуди.

Ратка Младића родбина зна само по добру. Остао је без оца када је имао двије године. Мајка је Ратка, његовог брата и сестру одгојила да буду часни и поштени људи. Није, кажу, заслужио да буде у затвору, а посебно не да му се суди за злочин. Такав војник није био способан да нареди убиства људи, поготово не цивила, кажу његови рођаци.

– Никада у животу није ни помислио, а не урадио, никад. За све друго био је способан, али за то никад – каже снаха генерала Младића, Веселинка Младић.

Тијо Младић, рођак генерала Младића каже да је и у војсци био човјек, никада ником, каже, није помислио зло.

– Он није заслужио да га зову ратним злочинцем, Ратко је био легенда, и остаће у српском народу легенда – додаје Тијо.

Није, причају, Ратко могао сједити и посматрати како његов народ гине, али никоме зло није желио. Поштовао је и штитио своје комшије без обзира на националну припадност.

– Имали смо ми овде и муслимане комшије. Он није хтио да се пуца на њих, ни они на нас. Позвао их је овдје на разговор, а тамо иза брда шта је било како је било, кога је метак ухватио, кога није  – каже рођак Зорам Младић.

Ако има права и правде, генерал Младић ће бити ослобођен оптужби, јер је недужан, надају се Божановићани.

– Хоћу да га поздравим и да му кажем се држи, да се не секира и да смо сви за ту за њега – поручила је Веселинка Младић.

– Ми очекујемо да ће га ослободити ако имају образа те судије и да ће он 9. јуна слетити у Београд на аеродром – каже Тијо Младић.

Мјештани и рођаци у генераловом родном селу поручују да, каква год пресуда буде донесена у Хагу, Ратко Младић ће остати запамћен као војник који је стао у одбрану свог народа.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар