Божићни вашар у Острову – празнични програм посвећен најмлађима

Другог дана нове 2022. године у Острову је организован први Божићни вашар на којем се окупило стотинак људи, како одраслих тако и деце.

У организацију божићног вашара у Острову укључила су се сва удружења која делују у овом месту. Основна идеја организације програма била је жеља да се обрадују најмлађи становници.

– Ово је први Божићни вашар у Острову, а на идеју да га организујемо дошли смо првенствено јер је ово време празника које желимо на овакав начин да обележимо, да учинимо радост нашој деци, али и нашим мештанима. Овим поводом удружиле су се све организације које су активне у селу – истакла је председница КУД-а „Острово“ из  Острова Снежана Јовановић.

Уз богату понуду хране и пића островским улицама провозао се и Деда мраз са својим помоћницима и то у коњским запрегама које је пратило ватрогасно возило. Уз његову помоћ, а поред богате гастрономске понуде, организатори вашара искористили су прилику и да поделе новогодишње пакетиће деци и то по први пут на отвореном, под ведрим небом.

– Ми годинама организујемо поделу пакетића за децу, то смо увек радили у нашој сали са културно-уметничким друштвом, а сада смо покушали да направимо нешто ново. Пошто немамо времена да вашар организујемо у данима око Божића, одлучили смо да то буде одмах након Нове године. Моја генерација и нешто млађе, некада су новогодишње пакетиће добијали у школи, а данас сви они који су некада били деца прихватили су се посла и нешто омогућили њиховој деци и унуцима – нагласио је председник Месног одбора Острово Десимир Панић.

Вашару недостајао снег

У организацији Божићног вашара учешћа су узели КУД „Острово“, ДВД Острово, Ловачко друштво „Јелен“, Клуб младих, Српска православна цркве општина Острово, Фудбалски клуб „Обилић“, Удружење пензионера, Стрељачка секција „Трап скит“, Удружење жена, док је пакетиће обезбедила општина Маркушица.

Једно од најактивнијих удружења у организацији овог програма било је и Добровољно ватрогасно друштво које је идеју за организацијом божићног вашара прихватило и активно се укључило у њено спровођење.

– Идеја да се организује вашар мени лично је јако добра и било би лепо да ово заживи, да се организује и наредних година, јер људи се слабо друже, пре свега млади. Зато не би било лоше да овако нешто организујемо барем једном годишње – каже Милан Радусин из Добровољног ватрогасног друштва Острово.

Иако је време било лепо, ипак је уз програм и целокупан амбијент организаторима недостајао само снег како би доживљај био комплетан. За такав утисак остаје нада до следеће године с обзиром да су амбиције организатора да овај вашар постане традиционалан.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар