Помен за 158 Срба убијених у Кравици

У Кравици код Братунца обиљежена је годишњица страдања овог села. Служен је парастос за 158 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака у одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на православни Божић 1993. године.

Муслиманске јединице из Сребренице упале су у српско село Кравица на Божић 1993. године. За неколико сати запалили су 688 кућа и убили 49 мјештана. Миломир тришић остао је без мајке, убијена је у дворишту породичног имања.

– Ту поред куће је убијена, нашли смо је послије кад је кравица ослобођена – прича Миломир Тришић.

Убијани су старци, жене и дјеца. Многи су убијени док су бјежали ка Дрини. Рањено је 80 мјештана. Радмила Николић остала је без десетак чланова уже и шире породице.

– Све нам је спаљено до темеља – каже Радмила.

Многобројни су докази, свједочења и фотографије, који свједоче о овом злочину. Посебно је упечатљива фотографија припадника 28. дивизије армије БиХ који су се на челу са Насером Орићем фотографисали у центру Кравице.

– Убијали су редом Владимир је имао четири године, Михајло 11, а најстарији Поповић 85 година – наглашава Радојка Филиповић, из организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Братунац.

Многобројне делегације, пријатељи, родбина, мјештани Кравице положили су данас цвијеће на спомен обиљежје и упалили свјеће за покој душе убијених.

 

– Имамо 3.500 убијених, свијет то не чује, само чује за Сребреницу – каже Милан Торбица из министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске .

Република Српска мора опстати како се овакви злочини не би понављали – порука је са данашњег скупа.

– Српски народ је увијек био на на страни правде и бранио своје. Морамо стално указивати на неправду коју је Запад нанио српском народу и борити се за истину. Кравица показује жељу комшија да протјерају Србе са ових простора и што нису учинили у рату настоје да учине у миру отимањем надлежности од Републике Српске и стварањем унитарне БиХ са пуном доминацијом Бошњака – навео је Бошко Томић, изасланик српског члана предсједништва БиХ.

Након Кравице муслиманска 28. дивизија из Сребренице за само девет дана напала је и село Скелане код Сребренице, тада су убили 68 мјештана. У првој години рата сребреничке муслиманске формације напале су и запалиле око 50 српских села.

Преузето са: РТРС

 

 

Нема коментара

Напишите коментар