АКТУЕЛНО:

Србима повратницима у Сански Мост уручени божићни пакети

Најугроженијим српским породицама у Санском Мосту уручени су божићни поклон пакети. Ову хумантирану акцију организовало је Завичајно удружење Сањана „Грмеч“ из Бањалуке.

Поклон пакете добило је стотину угрожених породица српских повратника у Сански Мост из 18 насеља у тој општини. Међу њима су и Славица и Милан Ступар, који су се у Хусимовце вратили прије 20 година. Њихово једино примање је Миланов борачки додатак из Српске.

– Срце ми је пуно кад неко дође. Није све ни у помоћи, није све ни у намирницама, волим кад ми се дође и кад се нас обиђе да се и нас неко сјети – прича Славица Ступар.

У пакетима се налазе основне животне намирнице, свијеће, цркевни календари и све што је потребно да се Божић достојанствено прослави. Завичајно удружење Сањана ову акцију организује 12. пут.

– У сарадњи са нашим свештеником, одабрали смо угроженију категорију становништва која нема никаквих примања и нису остварили никакво право на неку помоћ од државе. Ово не би успјели да није нашег народа, Сањана, али и других људи из других градова и општина у БиХ, али и широм свијета – нагласио је Младен Вучковић из Удружења „Грмеч“.

У Српској православној цркви кажу да у Санском Мосту нема међунационалних проблема, али да је економска ситуација лоша. Истичу да су овакве акције за повратнике веома значајне.

– Већина мојих парохијана тешко живи, немају никаквих примања, па им ова помоћ добро дође, макар и за празнике, какав је Божића, да их обрадујемо и да осјете да нису сами – прича парох сански Недељко Јакшић.

У Санском Мосту прије рата живјело је око 25.000 Срба, а сада тек око хиљаду. У Српској православној цркви кажу да се и тај број смањује.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар