АКТУЕЛНО:

Бројна реаговања из Српске – недопустива одлука Шмита

Бројна реаговања из Српске на одлуку Кристијана Шмита који је вечерас суспендовао Закон о непокретној имовини Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Кристијан Шмит није високи представник, и да то није само став Републике Српске, већ и двије сталне чланице Савјета безбједности УН, који је требало да потврди његово именовање а није.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да ће се у Српској примјењивати оно што донесе Народна скупштина, а не Кристијан Шмит.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да одлука о суспензији Закона о непокретној имовини Републике Српске представља најгрубљи насртај на уставно уређење Српске и дејтонски устав БиХ.

– Ниједна суспензија и одлука нелегитимног међународног представника није утицала, нити ће утицати на право Народне скупштине Републике Српске да законима уређује сваку област, па тако и питање имовине – нагласио је Вишковић.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је недопустив интервенционизам било којих странаца који се постављају изнад демократски изабраних институција правећи додатне раздоре у БиХ и упорно је држећи у стању недовршеног експеримента.

Да ствар буде гора, додала је Цвијановићева, у прошлости су високи представници дјеловали изван овлашћења датих Дејтонским споразумом.

– Али, да ствар може бити гора и од горег доказ је понашање Кристијана Шмита који није добио ни подршку Савјета безбједнисти УН за ту позицију, а интервенише у Устав и законодавство у БиХ – нагласила је Цвијановићева у изјави за Срну упитана да прокоментарише одлуку Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини.

Имовина Републике Српске припада искључиво Републици Српској, истакао је Радован Ковачевић, делегат СНСД-а у Дому народа.

Кристијан Шмит и Савјет за спровођење мира покушавају унијети немир и нестабилност да би оправдали сопствено постојање и остваривање циљева оних који су против Српске, сматра делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Након што је Шмит објавио да је данас суспендовао примјену Закона о непокретној имовини, Бурсаћева је рекла Срни да он нема право да било шта суспендује или усваја у овој земљи, а камоли да суспендује законе усвојене у Народној скупштини Републике Српске.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да је чињенично и непромјењиво стање да Република Српска има своју имовину и своју територију, те да особе попут Кристијана Шмита нису добродошле.

– Политички паразит иде из крајности у крајност, додворавајући се политичком Сарајеву. Те бесмислене папире нека понесе себи за успомену – рекла је Вулићева за Срну.

Одлуке које доноси Кристијан Шмит немају правну подлогу што говори о правном насиљу и сили, а не о демократији, сматра предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац.

Бањац је изјавио Срни да је парадокс је да се неки страни амбасадори састају и одлучују о правима једне земље, јер су само гости у БиХ и ништа виш, те оцијенио да Шмитова одлука о суспендовању Закона о непокретној имовини Републике Српске представља кршење Устава БиХ и грубо кршење Дејтонског мировног споразума.

– Све што они продају, што су вриједности такозване ЕУ, организације која крши европске вриједности, а то уствари крши и ради Шмит. Он нема надлежности ни право да то ради – изјавио је Бањац.

Одлука Шмита да суспендује примјену Закона о непокретној имовини представља акт политичког насиља који ће произвести даље подјеле и нову кризу у БиХ, оцијенио је посланик Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Милан Петковић.

Након још једне одлуке Кристијана Шмита, којом суспендује Закон о непокретној имовини Републике Српске, реаговао је предсједник Социјалистичке партије Српске, Горан Селак, који је итакао да Устав БиХ недвосмислено препушта регулисање имовине ентитетима.

– Надлежности БиХ таксативно су наведене у Уставу БиХ методом енумерације. Устав је дефинисао генералном клаузулом да све остале надлежности, које нису набројане, припадају ентитетима, а једна од њих је свакако имовина – истиче лидер СПС-а.

Петковић је истакао да је то незаконито и да правно гледано ниједан високи предстаник нема право доношења одлука са законском снагом, јер то није прописано анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић оцијенио је да је недопустива одлука Шмита да суспендује легалан закон који је донијела Народна скупштина Републике Српске и да ће то довести до дестабилизације прилика у БиХ.

– Недопустиво је да један човјек који се представља за високог представника, а то није јер није прошао процедуру избора, притом је био парламентарац у Њемачкој, прекрши све норме парламентаризма било гдје у свијету и понаша се као обичан узурпатор или диктатор поништавајући легалан закон који су донијели Народна скупштина и посланици које су изабрали становници Српске – рекао је Вујичић Срни.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић изјавио је Срни да одлука Шмита да није донесена у духу помирења и што се тиче Српске није одржива већ додатно распламсава ионако узавреле страсти у БиХ.

– Одлука која је донесена када је ријеч о Закону о непокретној имовини Српске сигурно ће доживјети неки други епилог, јер ће сигурно одреаговати Народна скупштина Српске – рекао је Чубриловић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар