АКТУЕЛНО:

Ћирилица у Вуковару више није равноправно писмо

Градско вијеће Вуковара донијело је одлуку о измјенама градског статута којима се бришу одредбе о службеној употреби српског језика и ћириличног писма, те ставило ван снаге одлуку о остваривању равноправне употребе језика и писма српске националне мањине на подручју Вуковара.

Одлука о избацивању ћирилице и српског језика из службене употребе донесена је на основу резултата пописа становништва у Хрватској, којим је утврђено да у Вуковару живи 29,73 одсто Срба, а за статус службеног језика потребно је да их буде једна трећина.

Предсједник Демократског савеза Срба Срђан Милаковић рекао је да је то „поклон вуковарским Србима на крају године од политичке гарнитуре на челу са градоначелником Иваном Пенавом“.

Милаковић истиче да је овим окончано десетогодишње насиље над ћирилицом и српским језиком, а у том периоду су разна државна тијела учинила све да до примјене овог права српске заједнице никада ни не дође.

– Попис становништва 2021. чекао се као спасоносно рјешење у нади да ће Срба у Вуковару бити мање. Иако је попис показао проценат заступљености српске заједнице од готово 30 одсто – никоме ни на памет није пало да се ово право српске заједнице у Вуковару задржи – рекао је Милаковић, који је бивши замјеник градоначелника Вуковара.

Он је цитирао и једног од вијећника Вуковара, који је на сједници рекао:“Ми не морамо мијењати статут и укинути ово право, али хоћемо“.

– Тако то изгледа када примјена права зависи од онога ко је на власти, а признаје само силу – рекао је Милаковић.

Он је додао да је, нажалост, то још једна од многих порука српској националној мањини од политике и институција у Хрватској да се права која су јој законом загарантована примјењују на „кашичицу“ и од случаја до случаја, а да правне заштите пред хрватским институцијама нема.

– Иако Хрватска улази у све јачу интеграцију са Европском унијом ипак у цивилизацијском смислу, у поштовању људских права не показује да ту и припада. Сви знамо да ово право које је сада укинуто никада стварно није ни заживјело. Али то је симболика која показује однос институција према припадницима деградиране, ратом и политиком опустошене заједнице и правима које она има. А тај однос је такав да сигурно неће обновити повјерење. Што се српског језика и ћириличног писма тиче, то нам ипак нико не може одузети – рекао је Милаковић, преноси Вечерњи лист.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар