АКТУЕЛНО:

Кокановић: Неоправдано што Срби у Словенији немају статус националне мањине

Срби у Словенији су најбројнија етничка заједница и потпуно је неоправдано што немају статус националне мањине, изјавио је предсједник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић.

Кокановић је навео да је Словенија једина држава у региону која Србима није дала никакав статус што чуди и због чињенице да је управо прва земља западног Балкана која је постала пуноправна чланица ЕУ, организације која инсистира на поштовању мањинских права и рјешавању статусног питања мањина.

Он је додао да остаје да се види да ли ће ново словеначко руководство имати више слуха да ријеши ово питање чије је рјешавање питања искључиво ствар политичке воље највиших политичких чинилаца.

Кокановић је у тексту за београдску Политику указао да, према анализама и истраживању српских организација, у овом тренутка Срба у Словенији има око 200.000 Срба, што је укупно 10 одсто становништва.

С друге стране, Србија је Словенцима којих има око 0,4 одсто у Србији, дала статус националне мањине, па је реално очекивати да ће Словенија ријешити статусно питање Срба у тој држави.

– Ако се узме у обзир да су Срби у Словенији аутохтони и да су званично најбројнија мањинска заједница, као и да се ради о два пријатељска народа и државе, с пуним правом се може рећи да је потпуно неоправдано што Срби у Словенији немају припадајући статус националне мањине – нагласио је Кокановић.

Кокановић је рекао да је за Србе важно постојање српских друштава у Словенији и Српске православне цркве, која је окупљала и чувала српски идентитет.

Он је подсјетио да односи два народа датирају још од 15. вијека, па се може тврдити да су Срби у Словенији аутохтони.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар