АКТУЕЛНО:

Црна Гора: Лидери три коалиције потписали споразум о принципима нове владе

Лидери три коалиције које су освојиле већину гласова на недавно одржаним парламентарним изборима у Црној Гори потписали су споразум о принципима нове Владе Црне Горе.

Лидер „За будућност Црне Горе“ проф. др Здравко Кривокапић, лидер коалиције „Мир је наша нација“ мр Алекса Бечић и лидер коалиције „Црно на бијело“ др Дритан Абазовић обраћају се уживо на конференцији за медије.

У споразуму који су потписали, између осталог, су се обавезали да нова влада неће покретати никакве иницијативе или поступке с циљем измене државне заставе, грба и химне.

У споразуму се наводи да ће нова демократска влада у Црној Гори одговорно спроводити све међународне обавезе које је држава преузела, ојачати и унапредити сарадњу с НАТО-ом и брзо, у потпуности и предано спровести све реформе потребне за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ.

„Да ће нова демократска влада у потпуности деполитизовати кључне владине институције с циљем обезбеђења бескомпромисне борбе против криминала и корупције. Да ће нова демократска влада поштовати Устав и с тим у вези неће покретати никакве иницијативе или поступке с циљем измене државне заставе, грба и химне“, пише у Споразуму.

Такође, како се додаје, нова влада неће покренути поступак за повлачење признања независности Косова.

Нова влада, како је наведено, неће спроводити реваншизам на политичкој или било којој другој основи, усвојиће и ревидирати све законе у складу с европским стандардима с циљем што брже интеграције Црне Горе у ЕУ и омогућиће мањинским странкама учешће у влади без обзира имају ли парламентарни статус или не.

Споразум је састављен и на енглеском и немачком језику.

Током обраћања Кривокапић је нагласио: „Ако нас ухватите у корупцији. пријавите нас“.

„Ово се ради у интересу свих грађана Црне Горе без обзира на веру, нацију, политику… Желимо да поштујемо сва права а поготово оно есенцијално – његову слободу“, казао је он.

О Закону о слободи вероисповести

„Поштујући европске станарде то ћемо урадити и за овај закон који децидирано не стоји у споразуму али мислим да је потпуно јасно да нико нема ништа против да буде донесен тај закон, једино је проблем што овај сада угрожава имовину. Онај ко угрожава имовину и не омогућава најзначајније право слободе показао је шта то значи. Ово није било питање референдума које је ДПС хтео да прикаже, већ је питање друге ставке а то је борбе против организованог криминала и корупције која је евидентна на сваком кораку. Даје наду да ми као нова власт то можемо да променимо“, казао је Кривокапић.

Он је рекао да се припремају за најгори сценарио када је реч о економији.

„60 одсто нафте иде мимо легалних токова, можете закључити колико је то новца. Морамо да имамо нове мере“, казао је Кривокапић.

Бечић је рекао да споразум сам по себи говори више од било које њихове реченице.

„Историјски резултат пратила је и наша историјска изјава продубљена овим историјским споразумом. Споразум је најбољи одговор на све покушаја подметања, манипулација, стварања тензија и подела. Он је потврда да ће нова демократска власт бити проевропска, прозападна, процрногорска, програђанска. Спремна да служи Црној Гори и њеним грађанима. Нема промене већ само јачања спољнополитичког пута Црне Горе“, истакао је Бечић.

„Зацртавањем да ћемо поштовати Устав и да нема промене симбола, а са друге стране испруженом руком према мањинским народима показујемо да нам није само циљ јачање европског и евроатланског пута већ и грађанске Црне Горе“, додао је Бечић.

Абазовић је казао да ће будућа влада имати подршку међународне заједнице.

„Будућа влада мора да се посвети економском стању у држави. Чекају нас велики економски и социјални изазови, нагомилани проблеми, празна каса, борба против корупције и криминала. Будућа влада има задатак да се највише посвети тим питањима. Са овим умире свака манипулација ДПС-а, сваки покушај манипулација. Одлучни смо да спроведемо помирење и бавимо се питањима која највише оптерећују грађане Црне Горе“, казао је Абазовић.

Он је додао да су претходник дана били у контакту са представницима међународне заједнице.

„Били смо у комуникацији са представницима међународне заједнице, како бисмо задобили подршку у будућности“, рекао је он и додао да сада неће откривати имена будућих чланова нове владе.

„Мислим да ћете сви бити пријатно изненађени персоналним решењима нове владе. Нова влада биће све супротно од ДПС-а“, нагласио је.

rs.sputniknews.com
Нема коментара

Напишите коментар