Цвијановић: Операцијом Коридор успостављено територијално јединство Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је операција Коридор једна од најзначајнијих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату, којом је успостављено територијално јединство Српске, али и обезбијеђена животно важна веза Српске са Србијом.

Цвијановић је истакла да је борба за Коридор живота била часна и величанствена операција, симбол храбрости и пожртвованости бораца Војске Републике Српске, као и припадника наше полиције.

– О томе свједочи и њен непосредни повод – трагична смрт 12 беба у бањалучком породилишту, које су страдале због срамне и безочне блокаде западног дијела Републике Српске, те недостатка кисеоника и основних средстава за живот на том подручју – истакла је предсједница Републике.

Она је нагласила да је дужност свих нас у Српској да његујемо сјећање на хероје који су током операције Коридор прије тачно 28 година удахнули живот Републици Српској и обезбиједили њену територијалну цјеловитост, везу са Србијом, а самим тим и опстанак српског народа западно од ријеке Дрине.

– Због тога им дугујемо вјечну захвалност, али и завјет да ћемо чувати Републику Српску, њене институције, као и скупо плаћену слободу – поручила је предсједник Републике Српске.

На Дугој Њиви код Модриче сутра ће бити обиљежено 28 година од пробоја Коридора живота чиме је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника и омогућена веза са матицом Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар