Почиње снимање филма “Синови Српске”

О ратном путу Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске биће снимљен документарни филм радног назива „Синови Српске“.

Кроз Прву гардијску моторизовану бригаду прошло је око 7.100 гардиста, а њих 240 уградило је животе у темеље Републике Српске.

Предсједник Удружења градиста Предраг Аћимовић истакао је да ће филм обухватити све дешавања од оснивања бригаде, а идеја о његовом снимању потекла је од Предсједништва Удружења.

Документарац ће обухватити сва ратишта гдје је учествовала ова бригада, од платоа Трескавице и Бјелашнице, оловског и бихаћког ратишта, као и остала на којима су били гардисти.

Аћимовић је подсјетио да је Прва гардијска моторизована бригада Главног штаба Војске Српске основана 19. јануара 1993. године, а након пробијања коридора и освајања Трнова у јулу 1993. године дислоцирана је у Калиновик и одатле је наставила ратни пут у још већем замаху.

Он је напоменуо да им је у августу 1993. године стигла прва генерација младих гардиста, а у јулу 1994. прикључила се Калновачка лака пјешадијска бригада.

„Снимањем овог филма желимо да ову бригаду дигнемо из пепела и поставимо на мјесто које заслужује“, појаснио је Аћимовић.

Он је позвао све добре људе, институције, Владу Српске да им финансијски помогну у стварању једног оваквог дјела које ће на најљепши начин приказати часни пут Војске Републике Српске и улогу Прве гардијске моторизоване бригаде у стварању Српске.

Новинар из Београда Миодраг Зарковић, који се у посљедње вријеме бави и филмом, рекао је да Гарда спада међу најзаслужније учеснике у рату, а да им никада није одато признање које су заслужили.

Нажалост, додао је, често су били изложени клеветама и лажима у пропаганди која је оставила једну не баш лијепу слику у свијету.

„Наш посао је сада да испричамо причу гардиста који ће учествовати као саговорници и логистичка помоћ и надам се да ће то бити њихова истина. Напокон ће из њихових уста изаћи истина која већ 25, 30 година никако да нађе пут до оних којима је најпотребнија, а то су прије свега становници свих српских подручја“, објаснио је Зарковић.

Рекао је да је задатак тежак и мегаломански јер је то једна од најважнијих тема у историји српског народа.

Зарковић је истакао да је оно што се деведесетих година дешавало на овим просторима била главна геополитичка тема у цијелом свијету, а не само за Србе.

Он је додао да би Срби, гдје год живе, требало да знају ко је у рату у најтежим могућим условима, кроз ватрено крштење правио, одбранио и очувао Републику Српску.

Зарковић је нагласио да ће се филм снимати тамо гдје је Гардијска бригада ратовала и тамо гдје се они тренутно налазе и шта раде, као и по Србији јер то треба да зна и тамошња јавност.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар