Цвијановић: Заједно на изборе у Мостару и Сребреници

У Бањалуци је одржан састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са предсједницима политичких партија и шефовима клубова политичких партија заступљених у Представничком дому и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједница Српске је након састанка изјавила да је договорен заједнички излазак на изборе у Мостару и Сребреници.

Цвијановић је навела да је заједничка процјена учесника састанка да у Сребреници као једном од стратешки важних мјеста, треба да постоји заједнички наступ на изборима.

– Донијели смо јасне ставове, као што смо то имали и у претходном периоду. У наредних пет до седам дана треба да се обаве разговори на локалном нивоу и ти ће разговори имати подршку свих ових политичких партија, након чега можемо да кренемо у промоцију заједничке кандидатуре – рекла је она.

Предсједница Српске је навела да ово представља својеврстан позив политичким партијама у Српској да у наредних неколико дана сједну и да се постигне одговорајући договор који ће бити поздрављен од руководства политичких партија.

Што се тиче Мостара, она је нагласила да је ту ситуација нешто другачија, с обзиром на то да су у току о одређене припремне активности које се тичу одржавања избора први пут након много година.

– Изразили смо апсолутно незадовољство положајем српске заједнице у Мостару, али и потребу да се под хитно ријеши питање конститутивности, стварне, практичне и политичке конститутивности српског народа у појединим кантонима и генерално у Федерацији БиХ – истакла је Цвијановић.

Предсједница Српске је додала да ће у контексту предстојећих активности, српским клубовима бити препуштено да обаве додатне консултације за доношење Изборног закона.

– Ту је магловита ситуација када је у питању будућност и шта то треба да ужива српска заједница. Оно што је важно јесте да какво год да буде рјешење и исход ових законодавних активности које су пред нама, посебно је важан наш закључак на данашњем састанку да ми желимо и ићи ћемо са заједничким наступом и кад је у питању град Мостар – рекла је Цвијановић.

Она је поручила Србима који живе у Мостару да знају да уживају подршку Републике Српске, да су политичке партије овдје сложне, да разумију њихову позицију и да ће на сваки могући начин, законодавним и политичким средствима, настојати да обезбиједе њихову бољу позицију.

Састанку у Палати Републике присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је лидер СНСД-а, те предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, који је и лидер ДЕМОС-а.

Састанку су, између осталих, присуствовали шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Никола Шпирић, предсједник Уједињене Српске Ненад Ставандић, предсједник НДП-а Драган Чавић, предсједник СПС-а Горан Селак, генерални секретар ДНС-а Дарко Бањац, потпредсједник СДС-а Радо Савић и замјеник предсједника ПДП-а Ненад Вуковић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар