Дан матерњег језика: Српски језик је богат и разнолик

У организацији Огранка Вукове задужбине у Вуковару, а у сарадњи са Српским културним центром и Академским удружењем српске омладине „Јосиф Руњанин“ предавањем о разноликости српског језика обележен је 21. фебруар – Међународни дан матерњег језика.

Гост предавач била је директор Основне школе Трпиња др Весна Вујић, која је кроз своје предавање присутнима говорила о значају српског језика, његовом богатству и потреби за неговањем и очувањем, поготово унутар српског народа у Републици Хрватској.

– Хтела сам овде да покажем колика је величина и лепота српског језика, шта је то што чини српски језик који је богат, разнолик, који има велику лексику, који у својој подлози има велику културу и историју. Уједно, хтела сам да мало разговарамо шта то њега чини, да мало разјаснимо неке недоумице које имамо по питању свог матерњег језика и да нагласимо колико је важно родити се, одрастати, учити на свом матерњем језику – истакла је Весна Вујић.

Питање важности очувања матерњег језика посебно је важно и значајно за припаднике српског народа који живе ван граница своје матичне државе, па је то питање од изузетног значаја и за Србе у Хрватској.

– За нас Србе који живимо у Хрватској битно је да нам је јасно шта чини један језик, а шта други, да су та два наша језика заправо политичка чињеница са којом ми сада живимо и да можемо бити потпуно слободни у нашем изражавању и не обазирати се на то којом варијантом говоримо јер су све те варијанте део српског језика. Међутим, нама је свакако важно да постоје школе и настава на матерњем српском језику зато што је сам језик најмање оно што ми говоримо, а пуно више оно што он у својој подлози садржи – нагласила је у свом предавању и скренула пажњу на проблеме који се јављају због мешања два слична језика код припадника српског народа

– Ми нисмо научени да учимо у два различита система и да у та два различита система говоримо. Велик део нас школовао се у неком периоду када то није било изузетно наглашено и није нам довољно добро ни објашњено зато се и тешко снаћи јер су та два језика изузетно слична. Ми бисмо сви требали да научимо и један и други кодекс да бисмо могли добро владати и пливати између једног и другог језика, а то никада није лако и то не успевају ни у другим језицима. Ми свакако имамо проблем што су то два генетски сродна језика, односно ту су два иста језика и онда се често осећамо несигурно. Међутим, ми довољно добро говоримо хрватски у односу на све оне друге начине и облике које можемо чути да се у Хрватској уопште говоре.

Матерњи језик је више од комуникације

Међународни дан матерњег језика у свету се обележава од 1999. године, а обележавају га све државе које су чланице УНЕСЦО-а.

– Овај датум је прилика да се сваке године истакне колико је важно родити се и одрастати у матерњем језику јер то није само облик комуникације, него усвајањем матерњег језика усвајамо и обрасце по којима учимо и уз помоћ којих се сналазимо у својој средини, обрасце који ће нам помоћи касније у животу да будемо сигурни и да се развијамо у најбољем могућем смеру – напоменула је Весна Вујић.

Већ неколико година овај датум обележава се у организацији Огранка Вукове задужбине у Вуковару тематским предавањем везаним за српски језик. Због значаја очувања језичког идентитета организацији овог програма придружили су се вуковарски Српски културни центар и Академско удружење српске омладине „Јосиф Руњанин“.

– Видели смо и на предавању да се нису сви људи који су се изјаснили као Срби уједно изјаснили и да говоре српским језиком. Мислим да је веома важно да негујемо свој језик јер то је можда и највећи део нашег идентитета, посебно овде у Хрватској. Мислим да се језик националних мањина треба неговати јер то је богатство, што више различитих језика то је веће богатство једне државе – закључио је потпредседник АУСО „Јосиф Руњанин“ Душан Велимировић.

Извор: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар