Данас у Београду преминуо Жељко Кукић предсједник Културне заједнице Крајине

Данас је у Београду преминуо културни прегалац  Жељко Кукић у 65. години живота. Жељко је рођен у Западној Славонији у српском селу Миливојевци у општини Велика од оца Мирка и мајке Стоје.

Школовао се у Славонској Пожеги и Загребу, а 1980. године одлази у Београд и почиње да ради у Икарбусу. Послије Икарбуса запошљава се у Заводу за здравствену заштиту радника Жељезнице Србије. Ове године је отишао у пензију.

Остаће упамћен као искрен, бритког језика и ведрог духа. Спреман да критикује, али и искрено похвали.

Цијели свој живот је посветио афирмацији српског језика, културе, српске историје и традиције. Често би говорио: Доста је било разједињености и лутања, крајње је вријеме да будемо сложни!

 

Заједно са доктором Владом Батножићем и другим сарадницима 2012. оснива Културну заједницу Крајине, а 2020. године Крајишку српску академију наука и умјетности.

Организовао је бројне трибине, округле столове гдје је окупљао истакнуте научнике, професоре и академике. Повезивао је многе Србе из матице и региона, тако да је био радо виђен гост у Румунији, Мађарској, Хрватској…

Поред тога што је писао поезију, није му било страно и да се ухвати микрофона и запјева, чак је једно вријеме имао и свој оркестар. Своју љубав према славонском бећарцу је исказивао тако што је организовао Бећарац фест заједно са Светозаром Кличковићем из Удружења Крајишника из Старе Пазове.

Цијенио је и волио књигу, радо их је поклањао, црквама, библиотекама у Републици Српској.

Иза Жељка је остала ожалошћена супруга Душанка, али и многобројни сарадници, пријатељи и родбина.

 

У посљедњим данима живота Жељко би знао да говори супрузи да му је још бар 5 година живота да заврши све што је започео, јер увијек би знао да каже: „Немамо право на одустајање од борбе, борбе за језик и писмо, за истину о страдању српског народа.“

Сахрана ће бити одржана на Старом гробљу у Добановцима, у суботу 6. 11. 2021. године. Опело почиње у 13.00 часова.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар