Дани дијаспоре у Лопарaма у Републици Српској

Манифестација Дани дијаспоре одржана је по осми пут у Лопарaма од 26.07. до 28.07.2019. године. У оквиру тродневне манифестације, која за циљ има јачање веза матице и дијаспоре, организовани су бројни културни, забавни и спортски програми. Манифестација је почела изложбом слика са Ликовног сабора “Мајевица 2019“ и представом “Намћор“ у извођењу позоришта “Дуга“.

Другог дана манифестације одржан је Пословни форум на којем је наглашено да је дијаспора највећи улагач у Општини Лопаре и уз њихову подршку је последњих пет година отворено пет привредних субјеката.

– Важно је посветити пажњу дијаспори јер је управо она спремна да улаже у свој родни крај. Општина Лопаре је то препознала и зато имамо бројне успјешне пројекте које заједнички реализујемо, истакао је начелник Општине Лопаре Радо Савић.
Савић је навео и то да су Мајевчани из дијаспоре подржали бројне инфраструктурне пројекте у Лопарама и на форуму се разговарало о искуствима већ реализованих пројеката, као и о могућностима да се у наредном периоду увећа број инвеститора из дијаспоре. Такође, Савић је оцјенио да Општина Лопаре има најбољу препоруку од оних који су већ инвестирали у овај крај и биљеже добре пословне резултате. Као примјер инвестирања, навео је отварање базена у Лопарама, фирму “Smart sistem“ из области електроопреме која производе пласира на западно тржиште и планира проширење капацитета и броја радника, као и фирму “Ђокић метал“, док извозно предузеће “Ентеријер Којић“ гради халу од 1.480 метара квадратних.

– Простора за улагање има у металском сектору, али и у пољопривреди и већ имамо најаве заинтересованих инвеститора из дијаспоре који би производили козји сир, као и пројекте који би подстакли туристички садржај, рекао је Савић.

На Пословном форуму присутнима се обратио предсједник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић који је рекао да је десетогодишња сарадња између матице и дијаспоре уродила инвестицијама које доприносе развоју општине Лопаре. Стевановић је похвалио сарадњу са локалном управом и њихову подршку улагачима, наводећи да је циљ сарадње проналазак инвеститора за мање пројекте који су оствариви и који отварају до 10 радних места.

Примјер добре сарадње општине Лопаре са дијаспором представља и дестилерија “Епоха“ чији је власник Бојан Џувелековић из Бобетиног Брда који је на форуму рекао да су уз помоћ дијаспоре њихове воћне ракије нашле пут на тржиште Швајцарске, Немачке, Аустрије и Србије.

Дана 27.07.2019. године у оквиру традиоционалне манифестације “Дани дијаспоре“ у Лопарама је одржан Међународни фудбалски турнир који је окупио 56 екипа из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Организатор турнира је Омладински погон фудбалског клупа “Мајевица“, а генерални покровитељ била је Општина Лопаре.

Трећег дана манифестације, 28.07.2019. године у Лопарама одржан је први састанак Управног одбора новооснованог Удружења “Корени“. Потпредсједник наведеног удружења Милан Гутић рекао је да је присуство новооснованог удружења скроман допринос Лопарама које су највише урадиле на синтези матице и дијаспоре. Гутић је додао да Удружење “Корени“ подржава људе који имају такву идеологију. Предсједник удружења “Корени“ Стојан Стевановић истакао је да су чланови овог удружења праве патриоте и да су то доказали својим делима и бројним улагањима у родни крај.

У оквиру “Дана дијаспоре“ у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у Лопарама, одржан је Сајам домаћих производа и кућне радиности.

Тродневно дружење Мајевчана са земљацима у родном крају, начелник Општине Лопаре назвао је народним сабором и похвалио локални развој који је покренут захваљујући дијаспори.

Новинар Српског Кола
Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар