АКТУЕЛНО:

Вуксановић: Након референдума Србима у Црној Гори је отета свака могућност да се боре за себе

Растурањем Српске листе и грађанизацијом Српске народне странке, као најзначајнијег српског политичког представника у Црној Гори, изгубила се готово свака могућност да Срби свој статус ријеше на праведан начин и као државотворни народ добију статус конститутивности.

Из Српског националног савјета казали су да Срби морају ради свог опстанка наступити заједно и показати своју цивилизацијску и политичку снагуи позвали све политичке представнике Срба да, како су казали, ,,изађу из црногорског грађанског ништавила и саборно учествују у одбрани властитог идентитета“.

– У Црној Гори сваким даном се све више исказује нетрпељивост према српском народу. На скупштинској расправи о државним симболима гласноговорник актуелне власти препоручује Србима резервну дестинацију, јер за разлику од Црногораца који, како је казао, немају гдје, Срби из Црне Горе могу у Србију, наводи се у саопштењу које потприсује Момчило Вуксановић, предсједник Српског савјета.

Рачунајући на тај сценарио, истиче Вуксановић, други заступним у црногорском сабору приговара српском народу цитирајући Месићеву изреку из времена злочиначког прогона Срба из Хрватске да „Срби живе и сију у Црној Гори, а Бога моле да киша падне у Србији и Русији“.
У непријатељском обраћању, како додаје он, Србима као највећу грешку лажно спочитавају прихватање мањинског статуса, ,,као да су Срби након покраденог референдума и изгласавања Устава Црне Горе имали неку другу могућност“.

– Растурањем Српске листе и грађанизацијом Српске народне странке, као најзначајнијег српског политичког представника у Црној Гори, изгубила се готово свака могућност да Срби свој статус ријеше на праведан начин и као државотворни народ добију статус конститутивности, сматра Вуксановић.

Остаци Српске листе, политичке партије и невладине организације, у складу са законом формирали су Српски национални савјет, али, додаје он, никада нијесу прихватили статус мањинског народа који по дефиницији Закона о мањинским правима и слободама може важити за све националне заједнице у Црној Гори, што, како каже, потврђује званични попис становништва од 2011. године.

– Тачно је да се са Српским националним савјетом није рачунало у расподјели средстава Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, што је својом изјавом потврдио тадашњи министар за људска и мањинска права Ферхат Диноша, изјавом да је Фонд формиран као награда мањинским народима и дугим мањинским националним заједницама за, наводно, њихову помоћ „у обнови независности Црне Горе“, указује предсједник овог савеза.

Жестоки су, додао је он, били напади на Српски национални савјет, како позиције, тако и опозиције, мањинских партија и мањинских народа, искључиво из разлога да Срби остану потпуно обесправљени, без могућности да на било који начин могу чувати сопствени идентитет.

Заједно су, сматра Вуксановић, актуелна власт и грађанистичка опозиција у веома кратком времену неколико пута мијењали Закон о мањинским правима и слободама, искључиво у дјеловима у којима се ускраћују стечена права српског народа и онемогућава његова равноправност са другим националним заједницама.

 То што толико дуго траје дискриминација српског народа, крива је српска неслога и жеља да се појединачно партије које доминантно гласају Срби допадну оним структурама које српском народу никада нијесу жељеле добро, оцјењује он.

Политички представници Срба, каже он, треба коначно да схвате да по асимилаторском државном пројекту Срби у Црној Гори више не могу бити Црногорци, а да Црногорци више неће да буду Срби.

– Умјесто што их моле за помирење, Срби морају ради свог опстанка наступити заједно и показати своју цивилизацијску и политичку снагу. Стога позивамо политичке представнике Срба да изађу из црногорског грађанског ништавила и саборно учествују у одбрани властитог идентитета, закључио је Момчило Вуксановић.

Преузето са: in4s

Нема коментара

Напишите коментар