Дани српске културе у Ријеци чувају српски идентитет

На овогодишњим Данима културе Срба у Ријеци домаћини су за посетиоце припремили веома богат и разноврстан програм.

Манифестација Дани културе Срба у Ријеци одржава се од септембра до децембра ове године. У том периоду домаћини Српско културно друштво „ВретеноВеће српске националне мањине града Ријеке и Приморско-горанске жупаније, СДСС и СКД „Просвјета Ријека одлучили су да за своје грађане организују богат културни програм занимљив свим генерацијама.

– Ми смо пре две године донели стратегију да сва дешавања, па тако и ови Дани српске културе, на нашем подручју буду организована заједнички, од стране свих наших удружења и организација. Ове године смо имали десетак манифестација и циљ нам је да становнике града Ријеке и жупаније навикавамо на окупљања, што нам за сада и успева, јер за две године планирамо да добијемо Српски културни центар на Рујевици. Покушавамо да обухватимо све сегменте стваралаштва, позориште, књигу, концерте и представе. Следеће дешавање је гостовање Биље Крстић из Ниша са оркестром „Бистрик који ће нам се представити етно музиком. После тога имамо у плану две представе и оно на шта смо ове године посебно поносни то је да ће нам гост на трибини мира бити бивши председник Србије Борис Тадић. Он ће са представницима Свеучилишта из Загреба покушати да изнесе своја искуства и идеје како да Србија и Хрватска поново буду на путу мира – рекао је председник Већа српске националне мањине Приморско-горанске жупаније Зоран Станковић.

Без обзира на пад броја српског становништва у овој жупанији, представници српског народа истичу како са свим институцијама и већинским становништвом веома добро сарађују.

– Сарађујемо са свим мањинама, посебно су нам драги Италијани са којима имамо изузетну сарадњу, такође сарађујемо са свим градским институцијама и имамо подршку од њих. Са жупанијом крећемо у преговоре како би побољшали статус нашег мањинског већа. Посебно ћемо се ангажовати да задржимо стечена права, јер смо након последњег пописа становништва изгубили место заменика жупана Приморско-горанске жупаније. Срба код нас има нешто мање од четири одсто у односу на прошле резултате пописа становништва и иако је у питању пад броја становништва, најмањи пад српског народа је управо у нашој жупанији. Људи су се одселили за бољим финансијским приликама, али има и људи који једноставно не желе више да се изјашњавају као Срби – додаје Станковић.

Богат културни програм

Управо чињеница да српске популације има све мање у овоме делу Хрватске, представници српског народа раде све како би им пружили прилику за чешћа међусобна дружења и окупљања. Једно од таквих дружења било је у суботу 22. октобра када је у склопу манифестације Дани српске културе у Ријеци одржана смотра фолклора где су наступили гости са Кордуна и Баније, западне и источне Славоније и Приједора.

– Наша окупљања су увек непосредна, ми када радимо, радимо то професионално и од срца већ шест година. Жене окупљене у Вретену краси срчаност, искреност и ведар дух. У почетку нас је било тридесетак, међутим били су то углавном старији људи који су нас напустили тако да сада бројимо двадесетак активних чланова – изјавила је испред домаћина председница Српског културног друштва „Вретено” Весна Блануша.

Посебни гости на фестивалу, како то домаћини истичу, био је и тамбурашки састав „Дунавске зоре из Борова који су се са ријечанима повезали на свом недавном гостовању када су са тамбурицом први пут наступили и на мору.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар