АКТУЕЛНО:

Неговањем лепе речи ђаци чувају свој језик

У организацији КУД-а Слога из Вуковара одржана је смотра литерарног стваралаштва под називом Фестивал лепе речи.

Дводневна манифестација Фестивал лепе речи Вуковар 2022. године одржана је у Ружичкиној кући у Вуковару 21. и 22. октобра. Манифестација која се одржава четврти пут уз финансијску подршку Министарства науке и образовања Републике Хрватске ове године окупила је рекордан број литерараца и рецитатора.

– На смотру литерараца пристигло је 52 ученичка рада који представљају 17 школа, а заступа их 28 ментора. За литерарни рад теме су биле подељене по категоријама тако да имамо млађи узраст који обухвата трећи, четврти и пети разред основне школе и старији узраст који обухвата шести, седми и осми разред. Теме за млађи узраст су биле „Моји несташлуци” , „Књижевни или историјски лик који ми служи као узор” и „Растем да”. Старији узраст је имао теме: „Волео/ла бих да схватим”, „Да сам песма” и „Чаробна прашина” – објаснила је водитељка пројекта Милица Шарчевић Туњић.

Учесници ове смотре су ученици који похађају наставу по моделима А или Ц мањинског образовања, а циљ је да се деца на задане теме изражавају на српском језику и писму кроз креативност у прозном стваралаштву или поезији.

– Кроз овај фестивал жеља нам је да позовемо сву децу из Хрватске који наставу похађају по моделима А или Ц да се изражавају на свом матерњем језику и да пишу ћирилицом како би задржали и сачували тај део наше традиције. Не требају да се стиде свога језика и писма и он им срцу треба бити најближи. Из године у годину се повећава број деце, то је наравно и заслуга њихових наставника и ментора који их потичу да дођу на овај фестивал. За прва три места обезбедили смо пехаре како би деца имала успомену на учествовање у овој манифестацији – рекао је председник КУД-а „Слога” из Вуковара Бранислав Бијелић.

Трочлани жири који је одлучивао о успеху литерарних радова сачињавали су учитељ Срђан Васиљевић и професори српског језика и књижевности Љиљана Бајац Николић и Јелица Обућина.

– Радови који долазе на овакве фестивале су одабрани и увек креативни. Ментори се заиста труде да то буде слика школе, а то су деца која су маштовита и представљају своју школу лепом речју. Овде је најважније неговање матерњег српског језика и то треба увек да нам стоји на првом месту. Радова је много и сваке године све више, оно што ценим је позив деци и учитељима који нам долазе с подручја Пакраца и Окучана, поготово јер је то школовање по моделу Ц – каже представница жирија Јелица Обућина.

У категорији млађег узраста који је обухватао ученике од трећег до петог разреда треће место заузела је Срђана Шакић из Основне школе „Борово”, друго место припало је Николини Тепавац такође ученици Основне школе „Борово”, док је победница Милица Зубић из Основне школе „Никола Тесла” из Мирковаца.

У старијем узрасту трећи је ученик Основне школе „Трпиња” Михајло Докмановић, друга Тамара Ступар из Маркушице а победник је Ђорђе Вукајловић из Основне школе „Синиша Главашевић”. Међу најбољим рецитаторима у млађем узрасту истакли су се Новак Колар из Вуковара, Анастасија Мишљеновић из Борова и на првом месту Стефан Драгаш из Основне школе „Синиша Главашевић”. У старијем узрасту запажени су Ана Петковић из Маркушице, Лена Ватраљ из Вуковара и победница Уна Панишић из Основне школе „Даљ”.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар