Дервента обиљежила Дан ослобођења

Дервента је обиљежила 4. јул – Дан ослобођења града у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којем је са овог подручја погинуло 608 српских бораца, а више од 4.000 их је рањено.

Служен је помен борцима и положени су вијенаци код Централног споменика.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је да је 4. јул најзначајнији датум у новијој историји Дервенте и Репулике Српске, дан када су српске јединице ушле у град и обезбиједиле слободу и мир свима онима који су се опредјелили да ту живе, без обзира на вјероисповијест, националност или политичко опредјељење.

– Дуги низ година ми његујемо ту врсту понашања, Дервента је веома толерантна средина и тако треба. Када обезбиједите толеранцију, међуљудски мир, онда ће кренути привреда, култура, спорт, здравство и школство – рекао је Симић.

Предсједник градске Скупштине Борачке организације Дервента Чедо Вујичић је истакао да 4. јулу и његовом значају доприноси тешко вријеме које је претходило, а то је неколико мјесеци опсаде ужег градског дијела, односно цијелог подручја на десној обали ријеке Укрине.

Дервенту су у протеклом рату окупирале јединице регуларне Хрватске војске, као и припадници домаћих паравојних хрватско-муслиманских јединица.

За вријеме њихове окупације почињени су велики злочини над овдашњим српским становништвом.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар