Десета годишњица традиционалног окупљања Крајишника из Ливањско-Граховског краја

У суботу, 17. фебруара 2018. године, јубиларни десети пут састали су се у Бачком Јарку крајишници који воде порекло са подручја општина Ливно и Босанско Грахово, на традиционалном дружењу, које под називом „Чувајмо завичај од заборава” организује Завичајно удружење Ливњана и Граховљана. У ресторану „Код Шмеке” окупило се око 300 гостију, пристиглих са подручја целе Војводине, највише из општине Темерин, Новог Сада, Бачке Паланке, Кикинде, Зрењанина, али и Београда и других места.

Скупу су присуствовали уважени гости из завичаја, парох лијевањски Предраг Црепуља и парох граховски Савко Плавшић, потом представник општине Темерин, Дејан Брадаш, члан Општинског већа за ресор културе, цивилних организација и омладине, представници Савеза крајишких удружења: Ранка Срдић Милић, председник Управног одбора Савеза, и Душко Ћутило, секретар Савеза крајишника и директор покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, као и представници крајишких комшијских удружења: Дрвара, Гламоча, Босанског Петровца, Врбљана, Удружења Огњена Марија Ливањска и Удружења Српски крајеви.

У етно-забавном делу програма, који је водила Милица Марчета из Бачког Јарка, присутни су имали прилику да уживају у изворним крајишким песмама из завичаја, које су изводили чланови мушке певачке групе КУД „Др Младен Стојановић” из Бачког Јарка, као и момци из групе „Крајишки Соколови”, а потом и да послушају традиционални инструмент из завичаја – дипле, на коме се окупљенима представио Милан Вашалић из Кикинде, а наступио је и гуслар Владо Руњо, пореклом из Гламоча. Своје стихове о завичају говорио је песник Илија Ињац из Казанаца, а песникиња Љубица Михајло рецитовала је песму пок. Јована Михајла из Сајковића, једног од утемељивача Завичајног удружења Ливњана и Граховљана.

У забавном делу програма, до касно у ноћ, присутни су се кроз песму и игру забављали и опустили уз оркестар Новице Текића и групу „Крајишки Соколови”.

Вече је протекло у добром расположењу и гости су задовољни отишли кућама уз поруку: видимо се на лето у завичају и следеће године у Бачком Јарку на новом дружењу „Чувајмо завичај од заборава”.

Нема коментара

Напишите коментар