Епископ Јован: Литије ујединиле СПЦ

Епископ пакрачко-славонски Јован оцијенио је да су литије у Црној Гори ујединиле Српску православну цркву и да се свуда, од Новог Сада до Далмације, чуо јединствен глас: „Не дамо светиње!“.

– Ми се морамо похвалити да је у Славонији било окупљања вјерника као подршка борби за светиње прије свих других ван Црне Горе – навео је владика Јован, преноси Радио „Светигора“ Митрополије црногорско-приморске.

Он је подсјетио да је, након литургије у манастиру Јасеновац, народ Славоније пружио подршку Црној Гори, наглашавајући да је ова литија била веома значајна за све православце у Хрватској.

– Литија је прошла и улицама Вуковара, што није запамћено деценијама – навео је епископ Јован.

Он је истакао да су литије у Црној Гори имале много већи значај него што се у тој земљи може видјети и да ће СПЦ памтити догађаје с почетка ове године.

Владика Јован је указао на веома квалитетне духовне везе између Црне Горе и Славоније кроз историју, али и данас.

Он је навео да је Црна Гора била најкомунистичкији дио Југославије.

– Колико је комунистички тај дио био, говори чињеница да је то ваљда једина земља у свијету која је рушила оно што је у њеном грбу – нагласио је владика Јован.

Он сматра да се Црна Гора толико одрекла тог завјета, почевши од свог врха, па покушавши да то спусти и до људи, да је уништила сопствени грб у знак јавног одрицања од косовског завјета.

Широм Црне Горе, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији, служени су молебани и организоване литије након усвајања дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар