АКТУЕЛНО:

Федерација БиХ не жели да врати имовину отету од СПЦ – систематски затиру и српски идентитет у Сарајеву

Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева, каже да се враћање имовине СПЦ у Сарајеву свјесно блокира у бошњачкој политичкој и интелектуалној елити јер би то значило прихватање истине да су Срби одувијек били већина у Сарајеву и доминантан народ у том граду. Према подацима Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ за разлику од СПЦ, Исламској заједници враћено је 100 одсто имовине, а Католичкој цркви око 80 одсто у БиХ.

Српска православна црква већ деценијама покушава, али безуспјешно, да врати отету имовину на подручју Сарајева и Федерације БиХ. У Сарајеву се данас на отетој имовини СПЦ налази Економски факултет, а некад је ту била зграда Богословије. Зграде Парламента БиХ и Савјета министара су изграђене на отетој земљи СПЦ која се налази на Марин Двору.

На земљишту СПЦ је и хотел „Холидеј ин“, судови и тужилаштва, „Зетрин“ комплекс и многи други атрактивни објекти у самом центру града.

Саговорници „Новости“ кажу да се вриједност отете имовине СПЦ у Сарајеву, што у објектима, што у земљишту, данас може мјерити у стотинама милиона марака. Они додају да се земљиште и објекти СПЦ налазе по цијелом Сарајеву, а велики број у самом центру града и то на најатрактивнијим локацијама.

Иако је у уторак у Сарајеву одржан састанак замјеника предсједавајућег Дома народа ПБиХ, Бакира Изетбеговића и митрополита дабробосанског Хризостома, након којег је саопштено да ће се Изетбеговић залагати у својству предсједника СДА и члана руководства ДН ПБиХ, усвајању потребног закона, као и закона којим би се регулисала статусна права у вјерским заједницама, то је само једно у низу празних обећања – кажу саговорници Новости.

Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева, каже да се враћање имовине СПЦ у Сарајеву свјесно блокира у бошњачкој политичкој и интелектуалној елити јер би то значило прихватање истине да су Срби одувијек били већина у Сарајеву и доминантан народ у том граду.

– Уколико би се вратила сва имовина СПЦ у Сарајеву онда би се јасно видјело да су Срби вјековима били овдје и да је српски идентитет у Сарајеву најјачи, а не муслимански или бошњачки, како покушавају да прикажу од посљедњег рата – истиче Ћосић.

Он каже да су вјековима Срби били најбројнији народ у Сарајеву и да је од посљедњег рата једини интерес и задатак Бошњака да униште православље и српски идентитет у овом граду.

Ненад Стевандић, предсједник Српског клуба у ПБиХ, каже да СПЦ не смије одустати од враћања имовине, како у Сарајеву, тако и у цијелој Федерацији, иако је то тешка борба.

Он се осврнуо и на поруке лидера СДА након састанка са митрополитом Хризостомом и каже да уколико Изетбеговић поручи да ће се нешто ријешити од тога неће бити ништа, јер то је његова пракса.

– Све што има префикс српски у Сарајеву се мора уништити и нестати. То је бошњачка политика која траје од 1992. године до данас и ништа се није промијенило – истиче Стевандић.

Према подацима Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ за разлику од СПЦ, Исламској заједници враћено је 100 одсто имовине, а Католичкој цркви око 80 одсто у БиХ.

Преузето са ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар