Габела код Чапљине: Обиљежено 80 година од страдања Срба

У мјесту Габела код Чапљине обиљежено је 80 година од страдања 140 Срба овог краја, које су убиле усташе у Другом свјетском рату. Убијени су уочи Видовдана и бачени у јаму Опузен код Метковића.

На обиљежавању 80 година од свирепог злочина над недужним живљем овог краја, окупили су се потомци, родбина и пријатељи из свих крајева.

Након свете заупокојене литургије и помена жртвама, поручено је да је наша дужност да се сјећамо и обиљежавамо страдање недужног народа.

– Прије 80 година су људи без икакве кривице били убијани на најгоре могуће начине, бацани у јаме. Данас им служимо службу и сјећамо се њихове жртве – изјавио је игуман манастира Житомислић отац Данило.

Марко Гојачић, парох чапљински. истакао је да се сваке године изнова окупљају уочи Видовдана да се сјете мученика који су пострадали, али прије свега да пошаљу поруку мира, љубави и васкрсења.

Кости жртава овог свирепог злочина нашле су смирај 1946. године. Тада су пренесене из јаме Опузен, у гробницу поред храма Успења Пресвете Богородице у Габели.

Извор: РТРС

Коментари
  • KOMIN I NERETVA SU NAJLJEPŠI DIO MOJE MLADOSTI, ALI……
    SJEĆAM SE, MOJA MATER MARIJA LAURA KOJA JE ŽIVJELA U KOMINU MI JE O OVOME PRIČALA KAO I O TOME KAKO SU DANIMA NERETVOM PLUTALI LEŠEVI UBIJENIH SRBA (RIŠĆANA, KAKO SU IH OVDJE POGRDNO NAZIVALI) I KAKO SU LJUDI LEŠEVE KRIOMICE VADILI IZ NERETVE I POKAPALI….
    KADA SE MOJA MATER PRIKLJUČILA POKRETU OTPORA IZDALI SU JE MJEŠTANI I ONDA SU JE USTAŠE VODILE NA STRIJELJANJE U GABELU, ALI KAKO JE U TRANSPORTU PREMA GABELI NALETIO SAVEZNIČKI AVION I POČEO MITRALJIRATI, MOJA MATER JE UTEKLA IZ VLAKA ……

    недеља, 27. јун 2021.

Напишите коментар