Галијашевић: Прво рјешење за БиХ – повратак изворном Дејтону

Експерт за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да је прво рјешење за БиХ вратити се разговорима о изворном Дејтонском споразуму, који је покушао избалансирати појединачна вјерска права са колективним правима.

– Мислим да је то опредјељење и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, када говори о циљевима да чврсто стоји иза Дејтонског споразума, али да не стоји иза измишљања органа којих нема у том споразуму – рекао је Галијашевић данас новинарима у Бањалуци прије почетка научне конференције „Унитаризација и исламизација БиХ – узрок нове кризе“.

Он је напоменуо да Савјет за спровођење мира не постоји у Дејтонском споразуму, као ни високи представник као законодавац, него као тумач појединих одредби такозваног Анекса 10.

– Кључно питање које се намеће јесте може ли се БиХ вратити изворном Дејтону или мора кренути водити разговоре о мирном разлазу. Чињеница је да три етничке заједнице не могу заједно живјети, не могу ниједно важно политичко питање хармонизовати, нити се договорити и учинити нешто добро за друштво – рекао је Галијашевић.

Он је истакао да поставити БиХ на начин да буде унитарна значи правити државу у некој новој диктатури.

– Немогуће је и не постоји примјер у свијету да је неко већинско исламско друштво градило државу на темељима западне грађанске идеологије, па тако ни у БиХ. Овдје подјеле нису само етничке природе, него и историјске, вјерске, те иду дубоко у прошлост – рекао је Галијашевић

Он сматра да неко ко припада исламском друштву не може у хришћанском окружењу градити грађанску државу западног типа – то не раде ни бх муслимани, ни СДА, па ни они који се представљају као алтернатива ове странке.

Галијашевић је истакао да СДА, као и политичко Сарајево, не само да се нису одрекли Алије Изетбеговића, него се нису одрекли ниједне тачке његовог политичког програма који представља исламизацију друштва и изградњу исламске државе.

Према његовим ријечима, прво рјешење је вратити се разговорима о изворном Дејтонском споразуму, који је покушао избалансирати појединачна вјерска права са колективним правима.

Петко Рашевић из Удружења „Безбједносни форум“ Бањалука рекао је да је појава унитаризације и исламизације пут уласка БиХ у нову кризу, у већ ионако бременитом стању односа и живота БиХ.

Рашевић је истакао да је то неопходно сагледати са различитих страна, што је и циљ данашње научне конференције „Унитаризација и исламизација БиХ – узрок нове кризе“.

– Имајући у виду да се на овим просторима кризе не завршавају, те да почињу нове прије него што старе буду завршене на прихватљив начин тако што би се дошло до повољног рјешења – битно је расвијетлити ову тему из позиције стручности – рекао је Рашевић.

Начелник Катедре безбједности на Факултету за пословне студије и право у Београду Божидар Форца рекао је да се кроз тему коју ће изложити на конференцији осврће и на ситуацију у којој се налазе Србија и Република Српска, односно српски народ.

– Полазим од тезе да се Србија брани у Републици Српској, а Српска у Србији, јер је циљ Запада и даље да владају овим регионом, да прекину везу између Српске и Србије тиме што ће унитаризовати БиХ, а тиме ће добити и јачи притисак на Србију да призна Косово и Метохију – рекао је Форца.

Према његовим ријечима, питање унитаризације је америчко-исламска идеја да се елиминише утицај Републике Српске.

– То неће успјети, а моја идеја је вратити се изворном Дејтонском споразуму, вратити шта је коме одузето у смислу права ентитета и онда почети преговоре, при чему на сваки начин сачувати мир и стабилност – рекао је Форца.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар