АКТУЕЛНО:

Завршени Дани културе Срба у Вуковару

Колажним програмом у сали Хрватског дома у Вуковару затворени су 24. Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема.

Манифестација је отворена 3. септембра у Белом Манастиру да би се након тога редали програми по другим местима. Тако је песничко вече одржано у Осијеку, драмско вече у Острову, ликовна колонија у Вуковару, а смотра фолклора у Бијелом Брду.

– Ово је једна од најзначајнијих манифестација која се одржава под окриљем Српског културног друштва „Просвјета“, а уједно највећа и најзначајнија на истоку Републике Хрватске из простог разлога зато што је осмишљена и конципирана као таква да се пред крај године прикаже све оно што је рађено и стварано унутар наших пододбора – истакао је генерални секретар СКД „Просвјета“ Слободан Живковић.

Манифестација је јединствена и по томе што сличних нема у осталим деловима Хрватске у којима су активни пододбори Просвјете мада постоје назнаке да се овакви програми реализују и у другим срединама.

– Надам се да ћемо у кратком периоду са активирањем и оживљавањем рада у оквиру пододбора који су основани у другим деловима Хрватске подстакнути их да се овакви и слични програми организују и у њиховим срединама – каже Живковић и напомиње да је ова година била изузетно неповољна за рад у култури због већ познате ситуације изазване коронавирусом.

– Ми у Просвјети завршавамо активности у овој години која није била ни мало лака што се тиче организације програма. Програми који су одгођени почетком године реализују се у овим месецима док смо неке програме планиране за крај године померили управо за овај период како бисмо их успели реализовати до краја. Ово је била једно изузетно тешка година када је и култура у питању јер не само да нисмо могли имати програме, били смо спречени да радимо и пробе као и сваки вид окупљања. Без обзира на све можемо рећи да смо задовољни квалитетом програма и активности наших пододбора и надам се да ће са смиривањем ситуације друштво поново бити на оном нивоу на којем је и било.

Додељена награда „Бранимир Куруцић“
Завршни програм ове манифестације био је и прилика да се додели награда која је понела име по Бранимиру Куруцићу, истакнутом раднику у култури који је иза себе оставио дубок траг. Награда се додељује појединцу који је у данашње време активан на пољу културе и који има дужи низ година проведених у овој области друштвеног живота. На предлог боровског пододбора награду за ову годину добио је Славољуб Лазић.

– Награда ми значи много јер је ипак неко препознао сав мој труд и рад на пољу културе. У култури сам од 1979. године када сам се укључио у Културно-уметничко друштво „Максим Горки“. Тамо сам био активан све до рата, а потом сам био један од иницијатора и покретача КУД-а „Бранислав Нушић“ из Борова 1996. године. У овом друштву био сам најпре члан фолклорне секције, касније сам се укључио и у драмску, а пре неколико година основали смо и мушку певачку групу. Активан сам до данашњег дана, а ако ме послужи здравље остаћу активан и убудуће – нагласио је Лазић.

Завршни програм био је прилика и да се организатори захвале свим учесницима манифестације који су на различитим местима презентовали културу Срба на овом простору.

Срђан Секулић

Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар