Генерал Савчић одбацио оптужницу за злочине у Сребреници

Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва данас је у Суду БиХ почео главни претрес против генерала Војске Републике Српске у пензији и предсједника Борачке организације Миломира Савчића. Одбрана ће уводне ријечи представити након изношења тужилачких доказа. Некадашњи командант 65. заштитног, моторизованог пука терети се за помагање у ратном злочину почињеном над Бошњацима 95. године у Сребреници.

– Разумио сам шта је тужилац прочитао али оптужница је измишљена – нагласио је Савчић, послије читања оптужнце.

Тако је генерал Савчић одговорио на питање предсједавајућег судског вијећа Жељке Маренић да ли је разумио шта му се ставља на терет. Тужилац Предраг Томић доказиваће Савчићеву кривицу за наводне злочине над заробљеним Бошњацима у Новој Касаби у јулу 1995. иако је у тим данима био на 50 километара удаљеној Трескавици потом и Борикама гдје је са својим војницима заустављао нападе снага тзв АРБиХ.

– Увјерен сам у чињеницу да ће већ из доказа Тужилаштва судско вијеће бити добро упознато шта се дешавало на простору Касабе и тиме нивоа одговорности генерала Савчића који и физички уопште није био ту – истакао је Миодраг Стојановић, који брани генерала Савчића.

Тужилац ће извести 97 свједока и два судска вјештака. Најавио је и прегледање видео снимака „одлазака аутобуса из Поточара“ што нема никакве везе са догађајима у Новој Касаби и Савчићем лично али има са констектуализацијом догађаја из јула 1995. у коме се Срби одавно представљени као „лоши момци“. Приде тужилац, је покушао, а обрана одбила да у процес увуче тзв. опште прихваћене чињенице из хашких процеса које су „омча око врата“ српским официрима и војницима.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар