Генерал Талић један од најзаслужнијих за стварање Српске; Обиљежено 20 година од његове смрти

У Пискавици код Бањалуке обиљежено је 20 година од смрти команданта Првог крајишког корпуса и начелника Генералштаба Војске Републике Српске генерал-пуковника Момира Талића.

На гроб генерала Талића положено је цвијеће, након чега је служен помен.

Обиљежавању присуствовали су чланови породице, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић, представници Бањалуке, Приједора и других локалних заједница које су биле у зони одговорности Првог крајишког корпуса, команданти ратних јединица, борци и старјешине Војске Републике Српске.

Предсједник Српске поручио је да је „генерал Момир Талић дао значајан печат нашој ослободилачкој борби у вријеме отаџбинског рата“.

– Генерал Талић је успјешно водио своју војску, није оклијевао и знао је на који начин треба водити ту борбу. Зато смо се окупили данас да одамо почаст великом човјеку нашег народа, који је сигурно један од најзаслужнијих људи за стварање Републике Српске – нагласио је Додик.

Додик је нагласио да су западњаци покушали да осуде генерала Талића, али да нису имали разлога, тако да је све што су покушали било само атак на човјека.

– Прошло је 20 година од смрти важног човјека нашег народа који се борио за слободу, никада није попустио и било му је јасно познато на који начин ту борбу треба да води. Зато се овдје требамо окупити – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да „нема слободе за српски народ без државе“.

– Одлука о укидању Војске Српске је била дубоко погрешна, донесена у условима огромних притисака и пријетњом да ће бити склоњена Република Српска ако се то не уради. Војска Српске је часна војска и ја се као предсједник Републике Српске ни данас не осјећам мање у улози каманданта војске како то Устав говори, као што је било и раније – навео је Додик.

Према ријечима пензионисаног генерал-потпуковника Војске Српске Момира Зеца генерал Талић имао је кључну улогу у Војсци Српске и стварању Републике Српске.

– Кључну улогу је имао посебно 1992. године, када је стварана Војска Српске, када је учествовао у стварању Крајишког корпуса који је био пола Војске Српске и у операцији „Коридор“ – рекао је Зец.

Он је указао и на улогу Талића 1995. године на западнокрајишком ратишту, када је на том простору било шест гардијских бригада регулне војске Хрватске – ХВО и ојачани Седми и Пети корпус такозване Армије БиХ.

– Све снаге су биле за западнокрајишком ратишту и успјели смо без обзира на толику силу и снагу непријатеља да сачувамо Бањалуку, овај дио Крајине и Козару и да се створи Република Српска. Да смо тад изгубили битку мислим да би Дејтон био сасвим другачији и питање је да ли би Српска била у оваквом облику као што је сада. Веома је важно чувати културу сјећања на генерала Талића и друге команданте и борце у Војсци Српске, обиљежавати значајне датуме и тих људи и Војске Српске.

Некадашњи командант Првог крајишког корпуса и начелник Генералштаба Војске Српске генерал-пуковник Момир Талић још за живота је ушао у легенду Козаре, Поткозарја, Крајине, Републике Српске и српског народа, изјавио је пензионисани генерал Драгомир Кесеровић.

– Све грандиозне побједе које је Први корпус и друге јединице у његовом саставу остварио у току рата омогућили су да имамо чврсте границе Српске, а Талић у томе има несумњиву улогу. Српска је и данас оптерећена проблемима из времена Одбрамбено-отаџбинског рата и још је у фази остваривања идела за која се залагао генерал Талић, а то су слободу, јединство, наду и просперитет. Нама остаје да се и даље боримо за оно за шта се он залагао за живота – поручио је Кесеровић.

Из Организације старјешина истакли су да се обиљежавање организује у оквиру једног од стратегијских циљева и задатака – његовања патриотизма, родољубља и слободарских традиција српског народа и Војске Републике Српске, са тежиштем на очување лика и дјела, части и угледа српског официра и војника.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал-пуковник Момир Талић преминуо је 28. маја 2003. године на Војно-медицинској академији у Београду.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар