Црква Светих Ћирила и Методија у Бусијама обиљежила крсну славу

У земунском насељу Бусије гдје су се невољом расијани Срби из Крајине и Босне и Херцеговине населили, обиљежена је храмовна слава Свети Ћирило и Методије 24. маја.

Ова црква саграђена је прије 17 година и носи назив по словенским просветитељима Ћирилу и Методију који  су оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице од које је  касније састављено писмо ћирилица.

Литургијoм је начелствовао архијерејски намјесник земунски протојереј Страхиња Голијан уз саслужење свештеника протојереја ставрофора Милорада Мишковића, Милета Јокића, Бранислава Поповића и Споменка Грујића, а након богослужења услиједио је обилазак око храма и ломљење славског колача.

Кумови славе били су чланови Удружења ветерана Црвене беретке Зоран Мишковић, Жељко Бенак и Лазица Ковачевић који су принјели колач и жито.

Свечани ручак затим приређен је у Парохијском дому цркве гдје се обратио старјешина храма протојереј отац Мићо Ристић и на почетку пренјео поздраве и благослов епископа Сремског Господина Василија који није био у могућности да присуствује, а затим се захвалио свештенству, кумовима, гостима и пријатељима храма што су се окупили у великом броју.

Госте и окупљене мјештане поздравио је архијерејски намјесник земунски протојереј Страхиња Голијан и подсјетио на велики значај Светих Ћирила и Методија који су као просветитељи дошли међу народ из ових крајева и проповједали Хришћанство.

-Као народ смо преживјели многе муке и  преображаје али треба да останемо доследни наследници наше вјере, Светог Саве и браће Ћирила и Методија. Треба да чувамо ћирилицу, вјеру и свој народ. Нека нам је сретан празник свима и нека побједи истина, правда и божија љубав- поручио је Голијанин у својој празничној проповједи.

Гостима се обратио и протојереј Бранислав Поповић са жељом да се уз молитву и даље окупаљају око светог храма и да буду уз Бога као што је и он уз нас.

Испред Удружења ветерана Црвене беретке окупљене је поздравио најмлађи од ветерана Душан Маглов и прочитао дирљиве стихове посвећене преминулом колеги команданту Николи Симићу Циги, чија биста краси  порту цркве у Бусијама.

Међу бројним гостима литургији и свечаном ручку присуствовао је и помоћник предсједника општине Земун Славиша Топаловић.

24. мај се празнује и као Дан словенске писмености установљен у част солунске браће Ћирила и Методија.

новинар Српског кола

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар