Готово 200 људи након потреса напустило Доњу и Горњу Бачугу, Грабовац Бански и Велики Шушњар

Велике штете након разорних потреса који су погодили подручје Баније крајем прошле године претрпјела су и мјеста Бачуга, Грабовац, Велики Шушњар, а како је за „Портал 53“ открио предсједник Вијећа Мјесног одбора Бачуга-Грабовац Јеленко Радмановић, људи су и даље у страху и паници због учесталих подрхтавања.

„Неки нам још немају чак ни кров над главом, а тај кров је контејнер пошто сви знамо да ове камп кућице више и нису за ово вријеме када су велики минуси. У мом Одбору имамо четири села, Велики Шушњар, Горња и Доња Бачуга и Бански Грабовац. Овом приликом замољавам све људе да се мало стрпе, бит ће сви ријешени. Наравно увијек је нетко први, а нетко задњи али једноставно брже не можемо“, рекао је Радмановић.

Додаје како је Доња Бачуга прије рата имала 156 домаћинстава, од чега 900 становника, а послије рата имали су 50 домаћинстава са 120 чланова. „Сад тренутно имамо 39 домаћинстава, од тих 39 домаћинстава, послије нама је само остало девет домаћинстава, ово остало је све порушено. Од тих 156 домаћинстава, ми сада имамо у Доњој Бачуги за рушити 142 куће“, открио је Радмановић за „Портал 53“.

Говорећи о Банском Грабовцу, казао је како су имали 160 домаћинстава те више од 1300 становника прије рата, а сада тренутно имају 131 становника, а због потреса је ово мјесто морало напустити око 100 становника.

„У Горњој Бачуги сада тренутно имамо 30 домаћинстава, од тога имамо 67 становника. Од њих се још нитко није привремено иселило, чак су неки и доселили с подручја Сиска, вјеројатно исто привремено. Велики Шушњар је имао 40 домаћинстава, а прије рата 130. Имали су око 700 становника, сада се из Великог Шушњара иселило око 10-так особа, само привремено“, додаје Радмановић.

Истиче како је у ова четири села остало око 200-тињак људи од свеукупно 360 становника, а процјењује како ће у та четири мјеста морати срушити готово 300 кућа. На питање је ли им помоћ стигла на вријеме, Радмановић је казао : „Нама је од 29.просинца пристизала помоћ од ХГСС-а, ватрогасаца, морам похвалити Далмацију која је прва дошла на овај терен. Што се тиче ових људи, хвала им, имају велико срце, хвала свима који су помагали и који помажу и који надам се ће у будућности помагати свима нама. То кад кажем свима, мислим на цијелу нашу жупанију која је доста оштећена око 70 посто жупаније. Нама су овдје свакодневно људи помагали и одјећом, обућом, храном, смјештајем. На почетку су биле актуалне камп кућице које су нама свима добро дошле, сада иду и контејнери“, казао је Радмановић те додаје како дио контејнера рјешавају преко Града Петриње, један дио преко других организација, а дио преко Српског народног вијећа.

Аутор: Марио Гршић; Портал 53
Нема коментара

Напишите коментар