Законима о истицању националних симбола минимизирати мржњу

Предсједник удружења „Истина и правда“ Источно Сарајево Душан Шеховац позвао је надлежне ентитетске и институције БиХ да измијене и допуне законе који регулишу изглед и истицање застава, те да усвоје закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола.

Овакав је захтјев услиједио је послије недавног догађаја у Оџаку када је Србин новчано кажњен због истицања заставе Србије док је славио Бадњи дан.

Шеховац је рекао да је потребно анализирати постојеће законе који регулишу изглед и истицања застава да би свели на минимум могућност да се истицањем било које заставе распирује вјерска и национална мржња.

Он је додао да је истовремено потребно покренути поступак сачињавања и усвајања закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола.

Коментаришући недавни догађај у Оџаку, када је полицајац казнио Србина повратника Дамира Ковачевића због традиционалне вожње бадњака кроз српска села и истицања заставе Србије, Шеховац је указао да је Ковачевић користио хоризонталну тробојку са црвеним, плавим и бијелим пољима истих висина, националну заставу Срба, док је државна заставе Србије тробојка са грбом.

Он је истакао да Ковачевићу нико не може забранити, нити га казнити због јавног истицања националне, народне заставе Срба, иако у БиХ, односно њеним ентитетима не постоји важећи закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола.

Шеховац је поручио да исто тако нико у БиХ, односно у њеним ентитетима нема право забранити, нити казнити Бошњака, Хрвата или припадника националних мањина ако на адекватан начин, у складу са међународним нормама, у складу са основним људским правима и слободама, јавно истакне своју националну, народну заставу или заставу националне мањине.

При томе је подсјетио на закључак Владе Републике Српске да се 15. септембар обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Шеховац је указао да националне заставе, заставе народа, грб и химна симболички представљају и чине препознатљивим постојање, поријекло, присутност и статус цијелог народа, истичу његове посебности и разлике у односу на друге народе.

Он је позвао предсједника Одбора за заштиту Срба у Федерацији БиХ Ђорђа Радановића да хитно покрене конкретне правне активности код надлежних кантоналних и ентитетских институција којима ће бити поништена новчана казна повратнику Ковачевићу, као и да се спријечи доношење прекршајног налога о кажњавању предсједника Српског грађанског удружења „Посавина“ Дамира Иветића.

Шеховац је навео да подржава ставове оних који сматрају да будући закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола у ентитетима БиХ мора обавезно имати одредбу која нормира да се коришћење, истицање застава других суверених држава забрањује и кажњава.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар