АКТУЕЛНО:

Грабовац: Бројни докази и изјаве о масовним гробницама у Сијековцу

Постоје бројни докази и изјаве свједока о масовним гробницама у Сијековцу код Брода, али правосуђе БиХ годинама не жели да процесуира наредбодавце и извршиоце ратних злочина над Србима у Посавини, рекао је данас предсједник Удружења за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила општине Брод Марко Грабовац.

Пред обиљежавање три деценије од агресије Хрватске на општину Брод, Грабовац је рекао Срни да су породице погинулих из Републике Српске незадовољне радом Тужилаштва и Суда БиХ на процесурању ратних злочина почињених над Србима у Броди и на подручју Посавине.

– Постоје бројни докази, документација, изјаве свједока о масовним гробницама у Сијековцу код Брода, као и изјаве српских логораша о злочинима над Србима у Броду, Оџаку и читавој Посавини које смо још 2001. године прослиједили на увид Хашком трибуналу – истакао је Грабовац.

Он је подсјетио да је Хашки трибунал 2006. године предмет о злочинима над Србима на подручју Посавине прослиједио на процесуирање Тужилаштву и Суду БиХ.

Грабовац је указао да правосуђе БиХ овај предмет годинама држи у ладицама и не жели да процесуира наредбодавце и извршиоце тих ратних злочина над Србима.

У Броду ће сутра бити обиљежено 30 година од агресије Хрватске на ову општину. Агресију су извршили регуларна Хрватска војска и паравојне оружане формације из Хрватске, потпомогнуте оружаним паравојним формацијама Хрвата и муслимана из Босанског Брода, чиме је почео рат у БиХ.

Напад на општину Брод 3. марта био је само увод за најстрашније и најсвирепије злочине који су се тог мјесеца десили на подручју ове општине.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сијековцу. Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар