Хаџиомеровић: Постоје опструкције приликом тражења

У БиХ постоје опструкције приликом тражења несталих и премијештање гробница, рекао је предсједавајући Колегија директора Института за тражење несталих БиХ Мујо Хаџиомеровић.

Послије округлог стола о теми „Како убрзати рјешавање судбине несталих лица у БиХ из ратног периода од 1992. до 1995. година“, Хаџиомеровић је рекао да се у БиХ још трага за 7.600 особа из ратног периода деведестих година и да је за седам мјесеци ове године идентификовано 128 лица.

Хаџиомеровић тврди да је Институт урадио огроман посао и да је до сада пронађено 80 одсто несталих особа, али да је пред овом институцијом и даље велики посао будући да је све мање свједока јер људи умиру, а процес дуго траје.

Коментаришући чињеницу да су породице несталих из Републике Српске незадовољне радом Института, Хаџиомеровић је рекао да сваку информацију коју добију са терена обрађују.

Он је навео да борац који је из Фоче погинуо на Трескавици још није пронађен и да су се сви ангажовали да се ангажује хеликопрет из Министарства одбране у Савјету министара да се пронађе, али да то нису могли да заврше јер вријеме није дозволило, па ће наставити да раде са свим расположивим капацитетима.

Хаџиомеровић је указао и да приликом тражења има опструкција и премијештања погинулих и несталих, те навео да се у Тузли, у Комеморативном центру, налази 150 врећа са посмртним остацима из којих се не може извући ДНК што говори у којој мјери су уситњени.

„Ова чињеница говори колико је то уништено и колико су примарне, секундарне, терцијарне гробнице биле удаљаване једне од других и како се то покушавало скривати“, навео је Хаџиомеровић и истакао да су све институције дужне размјењивати информације.

Предсједавајућа Координације удружења породица несталих лица у БиХ Семина Алекић рекла је да су састанку присуствовали представници Института за тражење несталих, Тужилаштва БиХ, породица несталих и међународних организација, те да је допринос који се може дати да се убрза процес тражења несталих размјена информација.

Преузето са: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар