ХАГ: Станишић и Симатовић осуђени на по 12 година затвора

Механизам за међународне кривичне судове у Хагу осудио је данас биве челнике Службе државне безбједности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића на по 12 година затвора, јавља Ројтерс, позивајући се на извјештај о пресуди.

Они су били оптужени за прогоне, убиства, депортације и присилно премјештање муслимана и Хрвата у БиХ од 1991. до 1995. године.

Једна тачка оптужнице их терети за кршења закона или обичаја ратовања.

Након првог суђења, Хашки трибунал је у мају 2013. године ослободио Станишића и Симатовића кривице, послије чега су тужиоци уложили жалбу.

Потом је Апелационо вијеће 2015. поништило првостепену пресуду и наложило понављање процеса који је почео 13. јуна 2017. године.

Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу посљедњи је процес пред Механизам за кривичне судове, који је насљедник Хашког трибунала.

Поступак против Станишића и Симатовића, укључујући прво и поновљено суђење, траје већ 18 година и најдужи је у историји суда у Хагу.

Процес неће бити окончан данашњим изрицањем пресуде, зато што и оптужба и одбрана имају право на жалбу.

Хашки трибунал осудио је Србе на укупно 1.138 година затвора и на осам доживотних казни. Хрвати су у Хагу укупно осуђени на 294 године затвора, Бошњаци на 42 године, а Албанци на 13 година.

Суд у Хагу ослободио је кривице за злочине почињене над Србима хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача, команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и вођу терористичке Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја.

РТРС
Нема коментара

Напишите коментар