Ходочашће фочанских студената до Острога – молитвено поклоњење Светом Василију

Студенти Медицинског и Православног богословског факултета у Фочи, њих 26 – пјешице су кренули на ходочашће и молитвено поклоњење Светом Василију Чудoтворцу у манастиру Острог у Црној Гори.

Трећа је година да Снежана Вукосав апсолвент здравствене његе одлази на ходочашће у манастир Острог. Пјешачење од Фоче до Острога, доносе јој радост у саборности с колегама. Труд и одрицање вриједни су поклоњења и молитве Чудотворцу на Василијевдан.

– То је нешто предивно, када дођемо горе. Сав умор који смо имали претходних дана нестане преко ноћи – рекла је Снежана Вукосав апсолвенткиња Студентског програма здравствене његе, Медицински факултет Фоча.

Молитва у бањи исцјељења од многих недаћа и болести, према црквеном и народном предању, вриједна је препјешачених 135 километара.

– Одлучио сам се за овај пут као неки мој покушај да се одужим Богу што је уз моју породицу и мене – каже Никола Лубура студент 5.године медицине, Медицински факултет Фоча.

Ходочашће које је помогао Студентски дом, будући љекари, медицинари, теолози сматрају великим благословом.

– Могу рећи да је велико благо и благо нама који у нашој непосредној близини имамо таквог чудотворца и Божијег угодника, јер знате оно што нас носи нису ноге, него љубав, срцен душа, дух и поштовање према Светом Василију Чудотворуцу – нагласио је Владимир Радовић предсједник Студентског парламента Студентског дома Фоча.

Владимир Ивановић директор Студентског дома Фоча додао је Дом подржава све овакве акције.

– И у будућности ћемо сигурно подржати и финансијски и на било који начин овакве и сличне акције студената – додао је он.

На путу од Фоче, ходочасници ће се на четвородновном путовању одмарати у Бастасима, манастиру Пива код Плужина, Никшићу, када би у уторак требало да уочи Василијевдана стигну у манастир Острог.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар