АКТУЕЛНО:

Ин мемориам – Невен Ранић (1980-2024)

Невен Ранић, дугогодишњи тренер и потпредседник Атлетског клуба Црвена звезда, преминуо је у 44. години. Иако се више од 20 година борио са опаком болешћу, Невен је успео да направи велики број државних првака, учесника светских и европских шампионата.

И поред свих проблема са којима се суочавао, Невена је красио позитиван дух и енергија. Борио се практично до последњег дана да поново стане на ноге. Био је сјајан тренер, али пре свега невероватан човек.

Син Милана, геометра и мајке Раде, рођ. Новаковић, родом из Велике Градусе. Почетком грађанског рата у Хрватској, са родитељима напушта Загреб и долази у Београд. Као ученик почиње тренирати атлетику у АК Земун. Од 1995. члан је АК Црвена звезда коме је вјеран био до краја. Такмичио се у дисциплини тркача препона и одмах показао одличне резултате. На 100 м препоне постаје државни првак (1995), а такођер осваја медаље на државним првенствима у дисциплинама 60 м, 300 м, 400 м, штафети 4×300 м и 4×400 м за млађе и старије јуниоре. Рано се почиње бавити тренерским послом и одмах постиже завидне резултате. Као савезни тренер млађих јуниора и сениора, осваја медаље на Купу Европских шампиона, Купу Србије, државном првенству. Са њима држи неколико рекорда, а постали су и клупски прваци Европе (Брно, 2007). Тренира вишеструке прваке државе, учеснике европских првенстава, СП, ОИ, Универзијаде, Балканских првенстава и Купа европских шампиона. Његову каријеру одличног спортисте ненадано је прекинула болест 2004. (тумор на грудно-лумбалном дијелу кичмене мождине).

Након операције долази до одузимања доњих екстремитета и завршава у инвалидским колицима. Огромном вољом, након дуге рехабилитације, иако хендикепиран, враћа се у спорт као тренер. Завршио је спортску Академију и усавршавао се на Факултету за спорт и физичку културу у Београду.

Поред атлетичара радио је кондиционе тренинге са великим бројем спортиста из тениса, кошарке и фудбала. Године 2017. ангажиран је од стране Wорлд теннис ацадемиа из Мајамија као кондициони тренер. За свој рад добио је више сертфиката и примио мно-га признања и одликовања, међу њима, Најбољи тренер за млађе јуниоре (2004. и 2015), Повеља за допринос у развоју атлетике у Србији, Најбољи тренер за јуниоре у Београду (2005). Потпредсједник је АК Црвена Звезда, Предсједник Стручног савета атлетског савеза Београда, селектор за сениоре репрезентације Београда и стручни косултант на – ТВ Еуроспорт (од 2009).

Био је идејни творац и главни и одговорни уредник књиге „Атлетика у Црвеној звезди 1945-2015″.

Писао је стручне билтене за Атлетски савез Београда. Говорио је енглески и њемачки језик.

Ранић је преминуо од последица срчаног удара.  Сахрањен је у уторак 11. јуна на Новобежанијском гробљу.

Бранко Крњајић, Спорт Клуб

Нема коментара

Напишите коментар