Инцко треба да покрене рјешавање пред савјетом безбједности

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да би високи представник за БиХ Валентин Инцко требало да покрене рјешавање статусних права избјеглих Срба из Хрватске у Савјету безбједности УН, јер хрватске власти годинама опструишу рјешавање овог питања.

„Избјегли Срби из Хрватске препуштени су сами себи, јер је ЕУ остала нијема на вишегодишње вапаје нашег удружења да примора Хрватску да коначно ријеши њихова статусна права – станарска, радна, имовинска, пензиона и остала“, рекао је Пузигаћа Срни.

Пузигаћа је подсјетио да је Удружење о тешком положају статусних права избјеглих Срба из Хрватске до сада упознало све високе представнике у БиХ, док су чланови Удружења 2014. године одржали мирни протест пред УН у Женеви.

Он је додао да је Удружење о проблематици својих чланова више пута писмом упознало високог представника за БиХ Валентина Инцка, који није нашао за сходно да одговори на писмо, нити да прими на разговор представнике Удружења.

„Крајње је вријеме да се међународна заједница и УН активно укључе у рјешавање наше проблематике, јер је право на дом и имовину основно људско право због чега од тог права не би требало да буду изузети Срби избјегли из Хрватске“, истакао је Пузигаћа.

Пузигаћа каже да међународна заједница не би требала да се оглуши на вишегодишње вапаје Удружења да се ријеше статусна права избјеглих Срба из Хрватске и да имају другачије аршине према Хрватској у том погледу.

„Да је којим случајем ријеч о држављанима Хрватске који у Србији потражују своја статусна права, Србија би у најмању руку добила санкције Савјета безбједности УН или би чак била бомбардована од НАТО пакта, али таква пракса изгледа не вриједи када је ријеч о Србима у Хрватској“, наводи Пузигаћа.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар