Из Чикага упућена помоћ Банији и Кордуну

Српском становништу и српској цркви страдалим у недавној серији земљотреса на Банији и Кордуну 15 хиљада долара помоћи упутило је Удружење крајишких Срба „Прело“ из Чикага. Средства су уплаћена на намјенске рачуне које је Горњокарловачка епархија Српске православне цркве отворила за помоћ становништву и обнову оштећених цркава.

Како нам је рекао предсједник ове српске организације у Чикагу Љубинко Шпегар поред средстава из буџета Удружења, више од 100 чланова и симпатизера „Прела“ из цијеле Америке је дало своје новчане прилоге. Одлучено је да 3.000 долара намјене за хитне поправке српских храмова, а остатак за помоћ становништву.

– Већина наших чланова је поријеклом са Баније, Кордуна и других подручја погођених земљотресом. И њима је оштећена имовина коју тамо имају и која изискује хитне поправке, а многи су појединачно слали помоћ родбини и пријатељима који живе у тим крајевима, упознаје нас Шпегар

Ово крајишко удружење из Чикага међу првима се у дијаспори одазвало апелима за помоћ које су непосредно после разорног земљотреса крајем прошле године упутиле српске организације и српска црква у Хрватској. Како су највили, са акцијом помоћи неће стати и позивају све који желе да чек могу да пошаљу на адресу удружења. Тако је планирано да се помогне у обнови, када она крене, конкретног објекта или више њих. А када се епидемиолошка ситуација побољша у плану је донаторски ручак за помоћ српским крајевима у Хрватској погођеним земљотресом.

Преузето са: Банија онлајн

Коментари
  • Ja ću dati srbima svoje kćerke i sina iz bivšeg braka sa katolikom…Borim se da se srpčad radja…Bože pomozi…trubim pa šta bude …ako netrubim neće niko znati…Stipe Ceronja telefoni su dati npr ….Marijana i Iva …Zašto pišem ovako …zato jer nas ovi katolici guše…Nedam nasledje ni u Srbiji ni na Kordunu …ni u Šibeniku…nedam njima jer Ardalići su dosta dali i ić u Vojvodini…Braćooo nedajmo više mišane brakove …jedino ako djeca kao ja u SFRJ pogreše ali…ja kao roditelh evo tražim snajku i zetove makar Ništa nemali a imamo hvala bogu mi smo najbogatiji najpametniji najljepši narod….

    среда, 27. јануар 2021.

Напишите коментар