Крајишници у Чикагу изабрали руководство

Крајишници из Чикага, дијела Индијане и Вискансина окупљени у Удружење крајишких Срба „Прело“ изабрали су ново-старо руководство своје организације. На изборној скупштини која је одржана у недељу 27. јуна 2021. одлучили су да досадашњој управи повјере још један двогодшњи мандат. На овај корак одлучили су се због тога што је због, противепидемијских мјера, рад удружења био замрзут више од 15 мјесеци. Ова управа већ на почетку новог мандати биће у прилици да надоканди пропуштено. До краја године планирано је неколико манифестација, међу којима су кестенијада, крајишке пастирске игре, обележавање Славе Светог Луке, породични сусрет уз војнички пасуљ и други. Парастотсом 8. аугуста биће одржана комеморација страдалим Србима у хрватским војим опрецијама.

Наредна 2022. година проћи ће у обележавању јубилеја – две деценије организованог дјеловања Крајишника у Чикагу.

Функцију председника Удружења крајишких Срба „Прело“  наставиће да обавља Љубинко Шпегар, потпредседника Милан Бјелановић, секретара Стеван Дошен, благанице Сузана Тесла, уз помоћ чланова Управног одбора Илије Трбојевића, Душка Чучковића, Николе Ићитовића, Љубе Бјелановић и Светозара Данчуо. Чланови Надзорног одбора су Петар Влајнић, Ђуро Половина и Петар Кутлић.

Како је наведено у извештају о раду, и поред тога што није било окупљања и манифестација, успјешно је спороведено неколико хуманитарних акција. Тако су Крајишници из Америке почетком године међу првима упутили помоћ својим земљацима у земљотресу погођеном подручју Баније и Кордуна. Спроведена је и донаторска акција за Спомен-капелу глинским мученицима, Србима убијеним у глинској праволсавној цркви у аугусту 1941, као и неколико хуманитарних акција помоћи инвалидима и талентованој дјеци.

                                                                                                С. Данчуо

Коментари
  • Видим у доњем делу столњака натпис: КРАЈИШКО ПРЕЛО, прво на српском, ћирилицом, затим латинични натпис, вероватно на хрватском и на крају на енглеском. Први и трећи натпис су у реду и тако и треба да се ради. Али зашто, побогу, натпис на хрватском? Је л имају чланове Хрвате, можда? Не разумем…

    среда, 30. јун 2021.
  • … „Profesore“, kao učen čojk, trebao bi znati da je latinica SVJETSKO pismo, a ne – hrvatsko ! I još nešto – od 10 Srba, 4 NE ZNAJU ĆIRILICU !!! U to sam se uvjerio 2006, kada sam kretao sa Radio Niagarom ! Planirao sam da Website napravim na – ћирилици ! Onda jedno popodne telefonski imenik Ontarija pred sebe … nasumce odaberem 100 brojeva Srba u Niagara Fallsu, Hamiltonu, Torontu, Kičineru, Otavi … Njih 40 mi je priznalo da NE ZNAJU ćirilicu, 12 ih zna čitati, ali teško piše … Dakle, pola je sa ćirilicom na – „VI“ ! Jel sada jasnije,“ profesore“ !?

    недеља, 08. август 2021.
  • Nis ti Stevo zva Srbe …. Ja ove ljude znam …Pola ih je u mjesanim brakovima ucilo citat i pisat …..Ovaj sa cvikerima u ratu iso po komandama da slika one oficircine iz Beograda (sto nas poslje prodase) i prestavlja i po Krajini ko neke junake jer ni on ni oni na prvoj liniji bili njesu … U ovoj Ameriki sad su svi velki Srbi i svi bi celi kruva bez motike ….. Moraju se najprije naucti vjeri, bogu i krstu i potrazti oprost od komunizma …Caca i njiv !!

    недеља, 16. октобар 2022.

Напишите коментар