Из Српске одговор Сарајеву: Нико не може спријечити обиљежавање Дана Републике

Као и свих претходних, свечани дефиле поводом Дана Републике, биће обиљежен свечано и достојанствено и ове године у Источном Сарајеву.

Срби обиљежавају Дан Републике у Српској, а не у Федерацији БиХ, одговор је бораца сарајевско-романијске регије бошњачким удружењима који су позвали федералну и кантоналну полицију да забрани пролаз кроз Сарајево свима који буду ишли на прославу у Источно Сарајево.

Прославом Дана Републике шаљу се поруке мира и толеранције, порука је предсједника Владе Радована Вишковића.

Званичници Српске нису жељели да коментаришу писмо Кристијана Шмита за кога је 9. јануар неуставан. Одговориће онда када Шмит добије легитимитет Савјета безбједности.

Комшије у Сарајеву могу да буду незадовољне, али не могу да спријече, као ни Кристијан Шмит, обиљежавање Дана Републике и најављени свечани дефиле у Источном Сарајеву. Могу само у бијесу да буше гуме на аутомобилима туриста из Србије.

– У другом дијелу БиХ појављују се као протести неких НВО, али ми са прославом Дана Републике шаљемо поруке мира и толеранције и истичемо да је Република Српска безбједна дестинација – поручује премијер Српске.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида Соколац Миленко Капуран каже да Република Српска има право да обиљежава и слави Дан Републике.

– Ми смо је створили и крвљу натопили и славићемо је и обиљежавати Дан Републике док год смо живи. Они могу да протестују у свом Сарајеву, а ми ћемо славити у свом – јасан је Капуран.

Источно Сарајево и Република Српска судбински су повезани. У предратном Сарајеву 9. јануара 1992. године, знантно прије међународног признања БиХ, проглашена је Српска Република БиХ, данашња Република Српска. Рођендан се не мијења, већ се слави, поручују борци.

Предсједник Борачке ораганизације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак каже да је Српска навикла на оспоравања, али да то неће спријечити њене грађане да обиљежавају Дан Републике.

– 9. јануар је свети датум за нас Србе. Прославе ће бити у сваком граду и у свакој општини. Позовам све саборце да у што већем броју обиљежимо овај значајан дан – истиче Тушевљак.

Предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Источна Илиџа Слободан Маунага такође поручује да ће Дан Републике бити прослваљен упркос бројним оспоравањима и позива борце да се придруже свечаном дефилеу.

– Предсједник Републике Српске ове године је изабрао Источно Сарајево, догодине може бити Добој, Бањалука или неки други дан – истиче Маунага.

Дефиле полицијских снага у Источном Сарајеву огроман је безбједносни изазов, не само због близине ентитетске границе. Из МУП-а Републике Српске поручили су да проводе све мјере и радње да би планиране активности протекле мирно и без инцидената.

С друге стране, бошњачка ратна удружења траже од кантоналне и федералне полиције да поставе пунктове и спријече пролаз кроз Сарајево свима који 9. јануара крену у Источно Сарајево

– Сви учесници који иду на неуставну прославу било они који учествују или који иду да гледају, сви аутобуси, сва полицијска, ватрагосна возила треба да буду враћена и да не могу проћи. Специјална јединица федералног МУП-а треба да борбену готовост направе на цијелој ентитетској линији – рекао је предсједник Удружења Зелене беретке Мухамед Швракић.

Тушевљак пак поручује да инциденти нису потребни ни ФБиХ ни Српској.

„Хорској“ тиради о „неуставности“ Дана Републике Српске у Сарајеву, придружио се и Шмит. Из Српске поручују да га не признају и да неће реаговати на његово писмо.

– Ми се понашамо као до то писмо нисмо примили ,јер када Шмит буде имао агреман или потврду Савјета безбједности, можемо комуницирати на ту тему. И 1. марта нема у Закону о празницима и не сјећам се да је њима неко упућивао писма. Што се тиче 9. јануара, то је датум „рођења“ Републике, не може се мијењати. Надживјеће Република Српска и господина Шмита – јасан је предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

Темељи Републике Српске постављени су прије 31 годину, а међународну верификацију добила је 1995. у Дејтону. Одбрањена је животима више од 37.000 српских цивила и бораца, преживјела је НАТО бомбардовање, интервенције међународних представника. У свијести и срцу српског народа трајна је категорија настала 9. јануара, што својим одлукама не може поништи Уставни суд БиХ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар