АКТУЕЛНО:

Изложба о Јасеновцу у Суботици

У Вестибилу Градске куће данас је отворена изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945“, аутора Тање Тулековић и Дејана Мотла.
Реч је о мултимедијалној поставци која сведочи стравичним догађајима и страдањима у логорима Јасеновац и Доња Градина. Изложба је организована поводом 75 година од пробоја последње групе логораша из Јасеновца, 22. априла 1945.

– Изложба се састоји из неколико целина које пружају хронолошки преглед дешавања између два светска рата, оснивања НДХ, формирања Концентрационог логора Јасеновац средином августа 1941.године, па све до страдања, начина убијања, судбине деце логораша, те послератног трагања за члановима породица. Процене су да је у овом логору убијено између 500 и 600 хиљада људи – рекла је ауторка изложбе Тања Тулековић, директорка Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“.

Изложбу је отворио градоначелник Стеван Бакић, захваљујући на прилици да и наш град пружи свој допринос култури сећања на жртве усташког геноцида над српским народом.

– Није лако говорити пред сенима наших јасеновачких мученика. Аутори ове потресне изложбе, подсетио је, долазе из Доње Градине, са простора где је било главно стратиште система јасеновачких логора и где данас почива највећи број жртава. Председник Србије Александар Вучић најавио је изградњу најсавременијег и највећег спомен-комплекса жртвама Јасеновца, управо на том подручју, у партнерству са Републиком Српском. Овај најважнији пројекат културе сећања и поштовања према жртвама биће суштински значајан у борби за историјску истину о страдању невиних Срба, Јевреја и Рома у такозваној ‘Независној Држави Хрватској’. Надам се да ћемо и том пројекту моћи да допринесемо као град – истакао је градоначелник Бакић, подсећајући да је на истом месту прошле године ту била постављена изложба “Дијанина деца”. – Данас у Србији култура сећања није више ствар појединаца или удружења, већ државна политика и опредељење. Ова изложба реализује се под покровитељством Министарства културе и информисања и Министарства одбране, а Град Суботица је локална самоуправа која се међу првима укључила у пројекат и ја позивам све суграђане да дођу и погледају ова потресна сведочанства о највећем злу у историји света. Злу које је, тих мрачних година, имало своје присталице и у Суботици, које нису имале простор да развију своју политику мржње, због једне друге окупације и других страдања на овом простору.

По речима Млађана Цицовића, шефа Представништва Републике Српске у Србији, ова изложба је велики искорак у настојањима да се страдања у логору Јасеновац представе српском народу, а потом и свима осталима у нади да ћемо ми као потомци опростити, али не и заборавити, а сви други сазнати и разумети наш бол и наша сећања.

– Изложба, поред њених основних вредности, је велики допринос нашој култури сећања у време када за ту важну одлику човека и друштва има све мање времена и правог начина да се негује и поштује. Деценијама се заташкавала истина о Јасеновцу, чак толико да ни у суседним државама а камоли даље у свету нису знали ни да је постојао тај страшни логор, та паклена индустрија смрти – истакао је Цицовић. – Сарадња Републике Србије и Републике Српске увек била добра и конструктивна и да је сада на највишем нивоу. То је, поред осталог, и гаранција наше народне и државне снаге и способности да будемо спремни и да никад не дозволимо да се понови такав злочин над српским народом, где год да он живи.

Суботичани ће изложбу „Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године“ моћи да погледају до 15. јуна, а претходно је приказана у Београду, Крушевцу и Новом Саду.

Извор: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар