АКТУЕЛНО:

Израели: Рат у БиХ био је исламска револуција

Стручњак за тероризам и исламски радикализам Рафаел Израели рекао је да је рат у БиХ био исламска револуција у којој су учествовале многобројне радикалне исламистичке фаланге из цијелог свијета и коју су финансирале арапске земље.

– Трагови Изетбеговићеве исламске револуције очигледни су данас у Санџаку и на /самопроглашеном/ Косову. Није изненађење да су Срби 1996. године морали да напусте Сарајево, јер им није било мјеста у тако радикализованом исламском окружењу – рекао је Израели за Вечерње новости.

Израели, који је један од аутора извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године, каже да се он и његове колеге нису одређивали ко је био добар, а ко лош у том рату, јер је „права слика да су у том рату обје стране убијале“.

– Али, ако је истина да су Срби у Сребреници починили злочин над муслиманима, истина је и да су у Сарајеву и многим другим мјестима Срби били веће жртве – истакао је Израели.

Овај професор са Хебрејског универзитета у Јерусалиму истиче да је потписујући извјештај осјетио да су тим документом сви заједно учинили правду према том рату.

– Када сам се потписао иза 1.250 страница материјала на седам поглавља, осјетио сам неки вид олакшања, јер сам био свјестан да се, када су сарајевска збивања у питању, догодила велика травестија правде – рекао је Израели.

Муслимани су, како истиче Израели, као и свугдје када су у питању сукоби у свијету, били представљени као „свеци који раде само добре ствари док су Срби одликовани као изразито лоши“.

Поводом чињенице да је закључак документа да је рат у БиХ изазвао бошњачко-хрватски референдум из 1992. године на коме Срби нису учествовали, као и да је муслиманска војска извршила агресију на ЈНА, а да је рећи нешто тако до сада била јерес, Израели наглашава да то није једина јерес у овом документу.

– Ми смо рат деведесетих година у БиХ третирали кроз историјску призму цијелог 20. вијека када су у Другом свјетском рату, муслимани и Хрвати, такође, били заједно против Срба и учинили многобројне злочине над својим комшијама. Рат деведесетих није био одвојен догађај од претходног рата, већ се може рећи да је његов наставак – наводи Израели.

Како истиче, ново је што се у ове сукобе додатно укључио исламски фактор и што су против Срба заједно били муслимани и Хрвати иза којих је нескривено стајао Запад и Америка.

У Извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године, између осталог, се наводи да је у Сарајеву током посљедњег рата у БиХ убијено око 3.000 српских цивила, а око 1.700 их је тешко рањено.

Закључак је да су муслиманске снаге формирале чак 211 логора и казамата за заточене Србе, као и да двије трећине убијених и рањених Срба није имало никакве везе са ратним дејствима у БиХ.

Извор: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар