Још једна тужна годишњица у Пркосу Ласињском

Традиционалном комеморацијом 21. децембра у Пркосу Ласињском, обиљежена је 77. годишњица страдања 1.500 цивила тога краја, сјеверног дијела Кордуна. Парастос невиним цивилним жртвама служио је карловачки парох Дарко Дугоњић. На спомен костурницу, иначе девастирану неколико пута у посљедњих десетак година, положени су бројни вијенци и запаљене свијеће. У име Српског народног вијећа учинили су то саборски заступник Борис Милошевић и координатор Раде Косановић, јавља „Портал Новости“.

– Страдали су овдје невини људи од оних који нису имали ни срца ни душу нити разум. Јер убијање било каквог човјека може бити само звјерски чин и за то не може бити икаквог оправдања, ни за вријеме ни за мјесто у којем се то догодило. Свака таква звјерска почињења морају бити и кажњена. Нажалост, ни овдје починиоци злочина нису кажњени – казао је начелник опћине Ласиња Жељко Пригорац.

– Овдје су страдале жртве злочиначког усташког похода. Нажалост, све су јачи гласови оних који говоре да злочина заправо није било, да је злочин измишљен, да су жртве преувеличане, да логор Јасеновац није био логор смрти већ одмаралиште у којем су умирали људи од старости и болести, да усташки режим није био злочиначки. У Сабору сам прије мјесец дана на сличну тему читао уломак из књиге хрватског књижевника Илије Јаковљевића како су убијана дјеца у Јасеновцу маљем и како су гушена плином. Зар су то измишљотине? То је, нажалост, крвава истина за коју се требамо борити и коју требамо понављати. Не зато да би наметали некоме кривњу него да се таква звјерства више не би поновила, да би нове генерације знале шта се догодило, да се можемо борити против мржње, за националну равноправност, за заједнички живот Срба и Хрвата. Допринос Срба данашњем хрватском друштву је непорецив и то крв ових људи овдје показује – закључио је Борис Милошевић.

Нема коментара

Напишите коментар