Јубиларних 15 година Завичајног удружења Јањана у Војводини

Завичајно удружење Јањана у Војводини је у Футогу у ресторану Кум 25. фебруара обиљежило је славу Светог Симеона Мироточивог и јубиларних 15 година од оснивања Удружења. Славски обред обавили су свештеници Милош Маријанац, Радослав Станковић и Жељко Ракита.


Славу по јањским обичајима од 12 кољена која се вијековима чита у Јању је очитао Васкрсије Малиновић.

Обиљежавању су присуствовали градоначелник Новог Сада Милан Ђурић са представницима Града, посланица у Народној скупштини Републике Србије Јасмина Обрадовић, народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, представници Покрајинске владе, представници Покрајинског фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону на челу са директором Александром Ђедовцем, представници Удружења Јањ – Шипово на челу са Зораном Маријанцем, представници новооснованог Удружења Јањ- Бабићи на челу са Милом Јефтенићем, свештеници који службују у Јању, свештеници Јањани на служби у Србији и свештеници парохије футошке.

Такође, међу гостима били су представници пријатељских и сродних удружења: побратимско Удружење грађана Змијање из Каћа, окумљено Удружење Срба Доњовакуфљана, Удружење Петровчана, Удружење Мањача и Удружење Крајишника Крајина из Врбаса, представници Савеза крајишких удружења на челу са Ранком Срдић, као и представници свих мјесних одбора ЗУЈ-а у Војводини: Футог, Обровац, Равно Село, Будисава, Банатско Ново Село и Перлез.

Зоран Црепуља најавио 15. јубиларни Вишебој у Стројицама

Предсједник ЗУ Јањана Зоран Црепуља поздравио је све госте и пожелио им добродошлицу.
– Надам се да ћемо се дружити ове године и на осталим нашим манифестацијама. Очекујемо вас крајем јуна у Манастиру Глоговац за славу, као и на 15. јубиларном Јањском вишебоју у Стројицама. Прије 15 година наш покојни брат Милан Маријанац је покренуо ово Удружење и Јањски вишебој. С обзиром да је ове године 15. јубиларни још једном вас све позивам да дођете и уприличимо Вишебој како доликује.


Милан Ђурић: Никада немојте заборавити одакле сте потекли

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић рекао је присутнима да су они ти који бране традицију и обичаје, насљеђе и културу из Јања.

– Не само да се сјећате својих предака и преносите на млађе генерације сву ту традицију, обичаје како би и они једног дана након вас водили ово удружење. С обзиром да смо у Футогу, осврнућу се на Купусијаду. Ви се поред учешћа у такмичарском дијелу кувања купууса, такође истичете увијек са добрим кајмаком, сиром плетеницом, дођете у јањским народним ношњама, надмећете се и у пјевању пјесама, развијању пита… Све те дивне ствари доносите, а људи су их лијепо примили. Наставите да чувате традицију, пишете и стварате и да своје потомке водите у предивни Јањ пун природних богатстава.

Ђурић је навео да је Нови Сад деведесетих година испружених руку и отвореног срца примио људе из Јања, али и осталих ратом захваћених подручја.

– Иако се овдје осјећате своји на своме, никада немојте одакле сте потекли.

Александар Ђедовац: Одлична сарадња са Завичајним удружењем Јањана

Директор Покрајинског фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац нагласио је да Фонд има успјешну сарадњу са чуварима традиције Јања.

– Захвалио бих вам се и на учешћу на Сајму завичаја који је ове године имао рекордну посјећеност. Надам се да ћемо и убудуће успјешно сарађивати и да ћете истрајати у чувању традиције и обичаја Јања.

Линта: сачувајмо клутурно и духовно јединство српског народа

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта, дугогодишњи пријатељ ЗУ Јањана честитао им је јубилеј, 15 година рада Удружења.

– Истакао бих овом приликом значај културног и духовног јединства српског народа на чему раде заједно наше двије државе Република Српска и Република Србија и то морамо увијек истицати без обзира на постојеће државне границе. Чувајмо наш српски језик, нашу ћирилицу, окупљајмо се око Српске православне цркве. Морамо да се боримо за истину о страдању нашег народа у 20. вијеку.

Линта је апеловао на међусобно поштовање и уважавање, пружање међусобне помоћи по угледу на наше претке.

Ћутило: Дајете посебан допринос у његовању културе и традиције

Представник, братког Удружења Срба Доњовакуфљана Душко Ћутило пожелио је Јањанима срећну славу и да наставе са успјешним радом Удружења.

– У Удружењу сте окупили велики број људи који воле свој завичај. Крсна слава у духовном идентитету нас Срба има посебно мјесто. Наши преци су је славили у тешким временима, управо нас је та крсна слава сачувала и одржала и зато је важно да и ми данас наставимо тим путем окренути вјери.

ЗУ Јањана, наводи Ћутило, даје посебан допринос у његовању културе и традиције. У Новом Саду постоји велики број удружења и сви међусобно одлично сарађују, а добијају и подршју институција. Ћутило је овом приликом поклонио ЗУ Јањана икону Светог Саве.

Ранка Срдић: Завичајна удружења су снага Србије

Предсједница Савеза крајишких удружења и пјесникиња Ранка Срдић посебно за ову прилику написала је пјесму О Јању – Јањанима, и овом приликом је одрецитовала, говорила је стихове и своје пјесме Сан Јањичара.

– Завичај је мјера људских осјећања. И једини уз мајку нема замјену. Призваћу деведесете када смо почели оснивати завичајна удружења и били предмет подсмјеха од стране урбаниста, а данас се институционализујемо и заузимамо битно мјесто на мапи друштвеног живота. Завичајна удружења су снага Србије и уздање крајишких простора! Овакви скупови оплемењују људе и обликују дух, бивамо хомогенији и предузимљивији за сваки нови изазов. Радост су, сами по себи, људи сабрани на једном мјесту који су везани најјачом везом, невидљивом, која је знак распознавања – исто поднебље и исто етничко поријекло.

Срдићева је пожељела срећну славу Јањанима уз ријечи: „Ко крсно име служи оном и помаже!”

У културно-умјетничком програму наступио је Боро Војиновић који је отпјевао незваничну химну Јањана, Изворна пјевачка група Звуци Виторога, гуслар Витомир Вулин премијерно је извео уз гусле пјесму Ода Јању, аутора Душана Ћубића која је испраћена великим аплаузом.

Госте су до раних јутарњих часова забављали Гоци и Роца, Весна, Миле Вранић и Душан – Дућа Видекањић.

Чланови Управног одбора удружења су се побринули као право домаћини да се сви гости угодно осјећају, да са свима наздраве, попричају, запјевају, а да званични програм испуни очекивања присутних и да све тече по плану заслужан је секретар Удружења Цвијан Савковић.
Завичајно удружење Јањана основано је 28. фебруара 2009. године, као израз жеље Јањана да имају своје Удружење, јер на овим просторима живе безмало 80 година. По слободној процјени, на територији Војводине живи око 15.000 Јањана и јањских потомака.

Поред Извршног одбора и Скупштине, Удружење је организовано по принципу мјесних одбора: Футогу, Будисави, Обровцу, Перлезу, Равном Селу и Банатском Новом Селу. Активности спроводе како у Војводини тако и у завичају.

Велики акценат у свом раду Удружење даје хуманитарним акцијама. Тако су у протеклом периоду финансијски и материјално помогли велики број школске дјеце, учествовали су и у акцијама за здравствено угрожена лица, како у Србији тако и у Републици Српској. Активности се спроводе, како у Војводини, тако и у завичају. У Војводини, поред хуманитарног рада, организују и Свечану годишњу Скупштину и Сабор Јањана, као и јањске вечери. Такође, учествују у разним етно манифестацијама током цијеле године. У Јању су суорганизатори Спортско-забавне и етно-туристичке манифестације Јањски вишебој, а учествују и у организацији Јањског сабора.

Манастир Глоговац је добио нови изглед, дограђени су конак и звоник, чесма, салетла и економски дио захваљујући прије свега, првом предсједнику ЗУЈ-а покојном Милану Маријанцу. Издато је пет књига и неколико збирки песама разних аутора, које говоре о Јању и Јањанима. ЗУЈ је објавило 14 бројева часописа Јањски гласник. Обновљени су стари обичаји: Чаројичани, Машалање и Бадње вече у Стројицама.

This is box title

ПЕРСПЕКТИВЕ ЈАЊА ИЗ УГЛА ЗАВИЧАЈНОГ УДРУЖЕЊА ЈАЊАНА

Поред шумског богатства који се већ 100 година систематски експлоатише, перспектива Јања је у здравој храни која се већ производи, али не у довољним и траженим количинама. Међутим, највећа перспектива Јања је у туризму за који већ постоје солидни услови путна мрежа и солидно уређене дестинације за посјете туриста. Оно што највише недостаје и што би допринијело масовнијим туристичким посјетама је обнова хотела Јањ у Шипову, као и изградња колективних смјештаја за преноћишта екскурзија са уређеним кухињама и трпезаријама. Тако би Јањ и Шипово могле посјећивати веће групе туриста односно школе, предузећа и сличне установе.

This is box title

ДУГОГОДИШЊИ СПОНЗОРИ ЗУЈ-а

Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу Аутономне Покрајине Војводине, Секретеријат за културу града Новог Сада, Покрајински Фонд за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Компанија Виторог Нови Сад Топ трејд Топић –Нови Сад, Мотел Оморика Каћ, Горан Савковић Раковац, народни посланик Јасмина Обрадовић, Дејан Мандић, Иван Радојичић, Урош Лончар, Милан Балаћ, Милош Скенџић, Енерго Глобал, Жељко Тодоровић, МБ Спремо, Миле Тупањац, Булевар коп – Јоветић, АДА компјутерс – Нови Сад, Пелетранспорт Футог, ДУНИС Бјелобрк Футог, Јерковић МБМ – Нови Сад, Ресторан код Дуће – Ветерник, Кречана Шумара – Ветерник, Салон намештаја Југостил – Ветерник, Јањ градња – Миловац – Нови Сад, Пекара Бакер – Нови Сад, КИЦ Младост – Футог, Мјесна заједница Футог, Недељко Керлец, СЗР Виторог – Јањ 021, Петар С. Јокић

Завичајно удружење Јањана се захвалило свим спонзорима који већ годинама дају велики допринос да се манифестације у њиховој организацији могу успјешно организовати.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар