К. Дубица: Постављена изложба „Пробој из логора Јасеновац“

Изложба „Пробој из логора Јасеновац“ аутора Дејана Мотла постављена је у изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина поводом обиљежавања Међународног дана сјећања на жртве Холокауста и 75 година од пробоја јасеновачких логораша.

Мотл, који је виши кустос-историчар у ЈУ Спомен-подручје Доња Градина, рекао је новинарима да изложба носи назив „Пробој из логора Јасеновац“ и говори о посљедњем мјесецу постојања јасеновачког логора и онима који су успјели да преживе тај посљедњи чин страве из логора Јасеновац.

– На данашњи дан је ослобођен логор Аушвиц. Између Јасеновца и Аушвица постоји много сличности, али и неке разлике. Управо ти посљедњи дани се разликују јер док су Аушвиц ослободиле јединице Црвене армије, Јасеновац су ослободили сами посљедњи јасеновачки логораши, који су морали да се боре за свој живот – рекао је Мотл.

Он је подсјетио да је пробој јасновачких логораша извршен 22. априла 1945. године.

– Они су одлучили да што скупље продају свој живот и под геслом – да макар и један успије преживјети – кренули у пробој. Од 1.073, колико их је незванично било у том моменту у логору, њих 90 је успјело да преживи – нагласио је Мотл.

Он је додао да је изложба посвећена управо тим људима који су успјели да преживе.

Отварањем изложбе о пробоју јасеновачких логораша и полагањем цвијећа на Спомен-обиљежје жртвама логора Јасеновац и Доње Градине у Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици данас је обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар