Бањац: Доња Градина – Српски холокауст

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежен је данас у Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици полагањем цвијећа на спомен-обиљежје жртвама логора Јасеновац и Доње Градине и изложбом о пробоју јасеновачких логораша.

Вијенце на спомен-обиљежје невино страдалим жртвама концентрационог логора Јасеновац положили су посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац, делегација општине Козарска Дубица на челу са начелником Раденком Рељићем и чланови Општинског одбора ДНС-а.

Бањац је рекао је да већ пет година на Међународни дан сјећања на жртве Холокауста доалази у Доњу Градину и одаје почаст невиним жртвама концентрационог логора Јасеновац и Доње Градине.

„Овдје је битно доћи да отргнемо од заборава сјећање на страхоту која се ту догодила. Можемо објективно да кажемо да је ово српски Холокауст и да су Срби као жртве у Другом свјетском рату дио међународног Холокауста“, изјавио је Бањац новинарима у Доњој Градини.

Он је нагласио да и Срби заслужују извињење, јер је српски народ, послије Јевреја, други у свијету по страдању у логорима.

„Ово је српски Холокауст и ми морамо да учинимо све да спознаја о томе оде у свијет“, поручио је Бањац и нагласио да је српски народ страдао само због своје нације, вјере и имена.

Бањац је подсјетио да је прије пет година једини долазио у Доњу Градину на Међународни дан сјећања на жртве Холокауста, а данас на том мјесту има много више представника.

„Битно је за Доњу Градину, Републику Српску и српски народ у цјелини да се на овом подручју планира изградња меморијалног комплекса, који је најавио и предсједник /Србије Александар/ Вучић и /српски члан Предсједништва БиХ Милорад/ Додик, како би сви који овуда прођу знали шта се догодило“, рекао је Бањац.

Предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Милован Баришић подсјетио је да се на данашњи дан одаје пошта жртвама геноцида који је у Другом светском рату починила нацистичка Њемачка, а у којем је страдало више од шест милиона Јевреја и 11 милиона осталих.

„Ми смо данас овдје у име локалне заједнице да положимо цвијеће на највећем стратишту српског народа, гдје је страдало више од 500.000 Срба, велики број Јевреја и осталих. Наша је обавеза да посјећујемо ово мјесто и обиљежавамо овај датум – да се не заборави. Требало би да се прашта, али овакав злочин је тешко опростити“, рекао је Баришић.

Поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста и 75 година од пробоја јасеновачких логораша, у изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина отворена је изложба „Пробој из логора Јасеновац“, аутора Дејана Мотла.

Полагању вијенаца и отварању изложбе у Доњој Градини данас су присуствовали и представници мисије ЛОT из Чилеа.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста.

У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.

Генерална скупштина УН је 2005. године усвојила Резолуцију о обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

За датум обиљежавања, односно сјећање на милионе жртава страдалих у Холокаусту током Другог свјетског рата, изабран је 27. јануар – дан када су јединице Црвене армије 1945. године ослободиле највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц.

Том приликом ослобођено је 7.500 затвореника које су за собом оставили нацисти.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар