Кестенијада – јубиларно дружење Крајишника у Чикагу

Јесење окупљање Крајишника досељених у Америку, са ширег подручја Чикага одржаће се 9. октобра на новом црквеном имању у насељу Хомер Глен. Повод је манифестација под називом Кестенијада која се ове године одржава по 10. пут. Јубилеј је и прилика да се посетиоцима, Крајишницима и њиховим пријатељима, поред печених кестени понуди понешто и од аутохтоних јела, као што је позната димљена банијска кобасица, уз већ позанте ћевапе. Неће изостати ни домаћи колачи, неки од њих припремљени са кестенима.

У току целодневног програма моћи ће се погледати изложба дела крајушке културе као што су народне ношње, рукотворине и стари музучки инстументи. Као некада у „старом крају“ када су се одржавали зборови и у Чикагу ће се одржати турнири у фудбалу у балотама.

Кестенијада је само повод за ово дружење на којем ће се старији присјетити, а млађи упознати са начином како се некада пастири „кратили време“ чувајући стоку. Тако ће у Чикагу Крајишници одмјерити снаге у бацању камена са рамена, првлачењу тољаге (батине којом се „дисциплиновала“ стока), скоку у даљ из места, превлачењу конопца, а млађи у скакању у џаковима и другим пастирским играма.

Неће недостајати ни крајишке пјесме, па је за ову прилику најављен гостовање позантог пјевача крајишких пјесама Моме Станића.

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар