Книн у доба короне: Најгоре је прошло, долазе бољи дани!

Захваљујући првенствено благовременој реакцији надлежних служби, и израженој дисциплини грађана, Книн је без тежих посљедица пребродио епидемију корона вируса. Сви су слиједили упутства надлежних институција и то је било видљиво на сваком кораку, каже нам то Кнински градоначелник Марко Јелић, надајући се да је најгоре ипак прошло.

„Грађани Книна су махом поштовали правила. Град је наставио, бар што се тиче ових темељних служби, нормално функционисати. Истина, радили смо у смањеном обиму. И даље нам остаје да се држимо социјалног дистанцирања, маске остају обавезне. Вирус је и даље присутан и требамо добро пазити да нам се, након што смо успјешно пребродили ову кризу, са релативно малим бројем заражених, а на жалост имали смо и преминулих од корона вируса, не деси нека већа ескалација.“ каже градоначелник Книна Марко Јелић.

Грађани су се, подсјећа Јелић, доста добро придржавали правила и то је било пресудно, те је, како каже, осим болнице која је у Книну била жариште заразе, све остало прошло доста добро.

„Болница је мјесто на које долазе људи који имају здравствене тегобе. Стога је било и за очекивати да се такво нешто, на жалост може и догодити. Ипак важно је то што је све остало у неким габаритима, да у посљедњих десетак дана није било нити једног новозараженог мјештанина.“ додаје Јелић.

Радује то што се стање смирује. Епидемија овдје очито улази у завршну фазу, каже Ања Шимпрага замјеник жупана Шибенско-книнске жупаније. „На подручју Жупаније имали смо 83 обољела мјештана од ЦОВИД-19. Посљедњих десетак дана нисмо имали новозаражених, што улијева наду да смо све ово превазишли. На подручју жупаније и у нашим општинама, у Кистањама, Бискупији и Ервенику, појавили су се појединачни случајеви који су везани уз Книнску болницу која је једно до два жаришта у нашој жупанији. Наши општински штабови, али и градски штабови Книна, Дрниша и Скрадина, на подручју гдје живе Срби, стварно су одрадили велики и захтјеван посао, дајући све од себе да онима којима је помоћ била најпотребнија, а то су наши најстарији мјештани, да се до њих и дође, да им се доставе лијекови и храна.“

Постепена нормализација стања одвијаће се у три фазе. Трговине су већ почеле са радом. Неће бити лако, али овдје смо се већ некако навиклли на то, каже Ања Шимпрага. „Неће бити једноставно. Мораће се држати размак. Социјална дистанца. Мораћемо се хигијенских мјера придржавати. Најгоре од свега што не знамо да ли ће ићи опет јавни радови, гдје би шест мјесеци сваке године људи овдје радили и одржавали зелене површине и имали неку сигурност. Све мјере које Влада буде доносила, општине и Жупанија ће сигурно пратити, и предузимати на локалном и регионалном нивоу одређене мјере и помагати и ОПГ-овима, привредницима и свим субјектима који су погођени овом кризом.“ каже Шимпрага.

Град Книн већ је припремио мјере. Неће бити комуналне накнаде за пословне субјекте у протеклом периоду, Граду се неће плаћати најам пословног простора у периоду у којем се у њему није радило, а ова Градска управа, иако је у току протеклих неколико година повећала улагања у предузетништво за пар хиљада процената, сада ће још више подржати све оне који нису отпуштали раднике. На крају биће повећана подстицајна средства намијењена пољопривредницима, категоричан је кнински градоначелник Марко Јелић . На крају, сви су свјесни да све ово неће ићи лако, напомињући да ће локалне и жупанијске институције учинити све да се стање што прије нормализује. Понајвише радује то што се због ове кризе, добар дио Книњана, сада посветио пољопривредној производњи, што ће допринијети већем проценту обрадивих површина и повећаној производњи хране.

Видео: Книн у доба короне

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар