АКТУЕЛНО:

Књига о стиловима уметности СПЦ у Далмацији

У издању Епархије далматинске недавно је објављена књига Милорада Савића из Бенковца која је своју промоцију имала у Бањој Луци.

У организацији Крајишког културног центра „Свети Сава“, који већ осам година са успехом делује у Бањалуци, организована је промоција књиге „Дјела и стилови умјетности Српске православне цркве у Далмацији“ магистра историје уметности из Бенковца Милорада Савића. Ово капитално дело објављено је као издање издавачке установе Епархије далматинске „Истина“ а промоција је одржана у бањалучком Банском Двору.

Дело Милорада Савића представља драгоцени научни допринос историји уметности, која по свом значају надилази подручје Далмације, истакла је универзитетска професорка др Љиљана Шево.

– Књига уваженог колеге, историчара уметности Милорада Савића, јесте једно изузетно значајно остварање и једна публикација која ће бити незаобилазна у будућим истраживањима наше уметности, не само у Далмацији, с обзиром на то да је Далмација имала врло разгранате везе са српским и грчким комунама широм Медитерана и унутрашњости Балкана – нагласила је Љиљана Шево, која, осим свеобухватности Савићевог дела, истиче иновативни приступ аутора у његовом изучавању православне сакралне уметности на подручју Далмације.

– Аутор је дао један иновативан приступ на основу изузетно исцрпних анализа стила и иконографије, одличног познавања архивске грађе, писаних извора. Донео нам је сасвим нова сазнања и о времену настанка и о ауторима неких икона, представио је целине, врло важне целине, као што су манастир Крка, црква у Скрадину, као што су уметничка дела у Равним Котарима, неколико архивских докумената, веома важних, из скрадинске и дубровачке цркве, који говоре не само о уметничким делима, него и о ширем социјалном контексту унутар којег су та дела настајала, јер без познавања друштвено-историјског контекста ми не можемо разумети ни сама дела – каже Љиљана Шево, те додаје да је ова књига колико важна за ужи круг стручњака, толико је важна и за широку публику, јер ће подићи свест о важности очувања нашег наслеђа.

Милорад Савић по образовању је историчар уметности, а био је кустос Музеја у Бенковцу, чији је и оснивач. Након „Олује“ одлази у Београд и Панчево. Магистрирао је на тему „Српско сликарство у црквама Северне Далмације“. У Бенковац се вратио 2005. године, недуго након повратка обновио је кућу, а бавио се и историјом уметности, првенствено у Дворима Јанковића у Исламу Грчком.

– Полако сам сакупљао радове које сам припремао до тада и друге теме узимао и разрађивао, а негде 2015. године склопим ову књигу на мој начин. Потом сам је дорађивао, тражио издаваче. Све скупа ишло је врло тешко. Било је и допуна и измена, али то је природно за једну озбиљну књигу. Онда се нашао владика далматински господин Никодим, који је прихватио мој рад, али све је то трајало око две године док су се нашли рецензенти, њихова мишљења – описује у кратким цртама Милорад Савић настанак сопствене књиге, коју многи сматрају капиталном.

Аутор истиче да је настанак ове монографије заиста велики посао, са пуно провера, са скупљањем илустрација, којих је у књизи више од 350.

– Теме су од православне цркве и иконостаса у Задру до Дубровника, цркве и иконе Равних Котара, манастир Крка (архитектура и иконостаси), три цркве у Скрадину, црква у Шибенику и настанак њеног иконостаса, потом опуси сликара који нису били познати. Сликар бенковачког иностаса остваља траг као што је у Војводини српски барок, опуси других сликара. Онда сам се бавио појединачним иконама, као што је Света Катарина из Скрадина из 1436. године, Ел Грекова Богородица са Христом и празницима из 1570. године, затим једна необична икона Светих апостола Петра и Павла, аутора Михаила Дамаскиноса, где је приказана евхаристија као основна литургијска тема, али и многе друге иконе које су своје место нашле у овој књизи.

У Крајишком културном центру „Свети Сава“ у Бањој Луци истичу задовољство што су били у прилици да организују промоцију Савићеве књиге, како би се публика у Републици Српској упознала са богатим културно-историјским наслеђем далматинских Срба, а у прилог томе говори и велика заинтересованост бањалучке публике, рекао је председник Крајишког културног центра „Свети Сава“ из Бањалуке Драган Крошњар.

Промоцији књиге присуствовали су епископ бањалучки Јефрем и епископ далматински Никодим.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар