Српска кућа у Борову насељу све ближе отварању

Иницијатива за изградњом етно куће српске заједнице у Борову насељу покренута је прошле године, а од ове су кренули интензинвни радови на њеном уређењу.

Културни живот Срба у Борову насељу одавно је угаснуо. Рушењем просторија КУД-а „Максим Горки“ Срби из овог приградског вуковарског насеља пре десетак година остали су без јединог простора у ком су могли неометано да се окупљају. Након тога је настао један културни вакум јер више није постојала могућност да се у Борову насељу одржи било каква културна манифестација са српским предзнаком. То је и главни разлог зашто су Веће српске националне мањине Вуковара и Градска организација СДСС-а одлучили да простор који се налазио у близини старе боровске пијаце замене новим. И овај нови је у близини старе пијаце, али са њене друге стране, уз православну цркву.

– Средства за уређење ове куће обезбеђена су из два пројекта. То су капиталне инвестиције Српског народног већа које је најпре финансирало и куповину куће што нас је коштало 182 хиљаде куна. Почетна цена била је много већа али смо успели да се договоримо са власником да ту цену снизи. Кренули смо од оних, такозваних, невидљивих радова као што су прикључење на канализацију, прикључак воде и увођење струје. За обнову саме куће од СНВ-а смо добили 175 хиљада куна, а једним делом обнову је финансирао и ВСНМ града Вуковара тако да је укупан износ обнове око 186 хиљада куна. Износом од 70 хиљада куна у обнову се укључило и Заједничко веће општина кроз своје капиталне инвестиције, тако да је кућа и изнутра комплетно обновљена. Постављени су нови подови, столарија, електричне, плинске и водоинсталације и сада предстоје још фини завршни радови – објашњава председник ЗВО-а и Већа српске националне мањине града Вуковара Дејан Дракулић.

Треба још поставити врата, увести грејање и просторије опремити тако да радови добро напредују и она је фактички пред усељењем. Преостаје још да се уреди предња кућа у којој ће бити смештена једна мања сала погодна за пробе и одржавање културних манифестација мањег формата.

– Кућа се налази у непосредној близини наше православне цркве и то је нешто што је добро јер ћемо поред духовности моћи да негујемо и нашу културну традицију и културу уопште. Објекат има лепо и велико двориште које ћемо оградити и које ћемо такође уредити да се у њему могу играти деца и да се евентуално одржавају и програми на отвореном. Трудићемо се да ту место под сунцем нађу све генерације наших суграђана и да у њој имају свој простор и наша удружења – каже заменик градоначелника Вуковара из редова српске заједнице Срђан Колар.

Кућа има и велики подрумски простор који ће у наредном периоду такође бити стављен у функцију. Што се саме дворане тиче прво што ће бити урађено је да се она покрије новим кровом како би се унутрашњост исушила и припремила за наставак обнове.

– Ради се о заиста лепом простору и мислим да ће припадници наше заједнице бити веома задовољни. Желимо да овај простор буде жив, да се у њему одржавају разни програми, а не да буде мртав капитал који нико не користи. Као што и сами знате у Борову насељу делује Плесна група Венера којој ћемо радо помоћи, а основана је фолклорна и литерарна секција тако да верујем да ће културни живот у Борову насељу поново оживети и бити на једном високом нивоу. Кућа ће бити отворена за све и у њој ће програме моћи да одржавају и људи из места која гравитирају Борову насељу. Надам се да ћемо у подрумским просторијама моћи да опремимо и једну музичку собу у којој би млади могли да организују музичке пробе и верујем да ће све то бити веома корисно и лепо примљено у нашој заједници – истиче Дејан Дракулић.

Почетне радове на крчењу и чишћењу куће и земљишта око ње, што је за сваку похвалу, извели су добровољним радом чланови вуковарске Градске организације СДСС-а и Већа српске националне мањине. Кроз пријаву на различите пројекте и кроз капиталне инвестиције биће обезбеђена средства потребна да се овај простор преко потребан Борову насељу комплетно уреди. И Дракулић и Колар се надају да ће радови на кући бити завршени до краја ове или почетка следеће године, а потом ће се кренути на уређење дворишта и сале у предњем делу.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар