Којић: Истину о Сребреници показаћемо свијету

Република Српска посредством својих представништава у иностранству представиће извјештај Независне међународне комисије за Сребреницу, а тај документ биће упућен на све најзначајније свјетске адресе и амбасаде, што је у складу са закључком Владе Српске, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Говорећи на трибини у Београду под називом „Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници“, Којић је истакао да је на извјештају о сребреничким догађајима радило десет стручњака са пет различитих континената, али да је, упркос културолошким разликама и другим проблемима, обављен успјешан посао.

Он је указао да су чланови комисије били изложени опструкцијама из Федерације БиХ /ФБиХ/, али и директним притисцима својих земаља да иступе из тог тијела.

– Све институције у ФБиХ, а нарочито судови и тужилаштва, саботирале су наше захтјеве да нам доставе одговарајућу документацију како би комисија могла да добије неопходна сазнања да изради што објективнији извјештај. То се односи и на институције на нивоу БиХ. Неки то нису жељели и то су нам рекли, док су се неки позивали на друге институције – навео је Којић.

Он је нагласио да је важно да се Српска супротстави високом представнику у покушају наметања закона о забрани негирања геноцида и резолуцијама које се усвајају у региону.

– Уколико би тај закон прошао, то би био завршни печат на рад Хашког трибунала и правосудних институција БиХ и на све пресуде које су донесене – указао је Којић.

Којић је навео да су стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, као предсједник, и чланови Комисије истакли да би, ако се термин геноцид користи за догађаје у Сребреници, морао да се измисли неки нови појам који би био изнад геноцида за оно што се дешавало Србима у НДХ или Јеврејима под нацистима.

Према његовој оцјени, резолуције о Сребреници које су усвојене у регионалним парламентима представљају политички памфлет.

– Оне немају било какву кривично-правну одговорност према било коме. Међутим, могу да произведу штетне посљедице, јер на основу њих могу да се организују разноразне међународне конференције с циљем распакивања Дејтонског мировног споразума и гурања пројекта „Дејтон два“ – објаснио је Којић.

Он сматра да је покушај наметања закона о забрани негирања геноцида много озбиљнији и опаснији од тих резолуција, јер ће, како каже, код дијела људи произвести страх од санкција.

– Код мене неће сигурно, али код неких људи хоће – поручио је Којић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар